tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Εκμέκ με βάση από τσουρέκι

Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι να περισσεύουν κουλούρια ή μελομακάρονα και να τα μετατρέπουμε σε βάση για τσηζ κέικ , να περισσεύουν κουραμπιέδες και να τους κάνουμε trifle λεμονιού , να περισσεύει κέικ και να το μετατρέπουμε σε καριόκες ή τρουφάκια , να περισσεύει τσουρέκι και να το μετατρέπουμε σε εκμέκ…Εγώ λοιπόν σας προτρέπω να μην περιμένετε πότε θα προκύψει αυτό το περιβόητο περίσσευμα για να δοκιμάσετε το εκμέκ με βάση από τσουρέκι γιατί θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Διαλέξτε ένα αφράτο , πολύ αρωματικό τσουρέκι και φτιάξτε το…Πρόκειται για εξαιρετικό γλύκισμα που η γεύση του και η υφή του είναι ασυναγώνιστες και αξίζει να το φτιάξουμε ξανά και ξανά.

ekmek tsoyreki1

Υλικά:

6 φέτες τσουρεκιού με πάχος 1,5 εκ.

Για το σιρόπι:

1 1/2 κούπα ζάχαρη

2 κούπες νερό

Λίγο χυμό λεμονιού

Για την κρέμα:

600 ml γάλα

2 αυγά

70 γρ. αλεύρι

120 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

80 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

Επιπλέον:

400 γρ. κρέμα γάλακτος  παγωμένη στο ψυγείο

5 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Και για το γαρνίρισμα:

Τρούφα σοκολάτας

Τριμμένο μπισκότο

ekmek tsoyreki2ekmek tsoyreki3ekmek tsoyreki4ekmek tsoyreki5ekmek tsoyreki6ekmek tsoyreki7ekmek tsoyreki8ekmek tsoyreki9ekmek tsoyreki10ekmek tsoyreki11ekmek tsoyreki12ekmek tsoyreki13ekmek tsoyreki14ekmek tsoyreki15ekmek tsoyreki16ekmek tsoyreki17

Εκτέλεση:

Καψαλίζουμε τις φέτες τσουρεκιού στη φρυγανιέρα μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις αραδιάζουμε σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος 25x30 φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά σε όλη την επιφάνεια.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σιροπιάζουμε τις καψαλισμένες φέτες τσουρεκιού και συνεχίζουμε με την κρέμα: Ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το γάλα και περιμένουμε να ζεσταθεί. Παράλληλα χτυπάμε με σύρμα σε ένα μπωλ τα αυγά με το αλεύρι , τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Όταν έχει αρχίσει να αχνίζει το γάλα παίρνουμε  2-3 κουτάλες της σούπας και τις προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Ανακατεύουμε για λίγο και αδειάζουμε αυτό το μίγμα στο υπόλοιπο γάλα που στο μεταξύ κοντεύει να έρθει σε σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε ζωηρά περιμένοντας να πάρει βράση. Όταν πάρει βράση και έχει πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού.

Τότε χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη σε πια παχιά σαντιγύ. Αδειάζουμε τη σαντιγύ πάνω από την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Γαρνίρουμε με την τρούφα και το τριμμένο μπισκότο και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...