tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν πριν λίγα χρόνια όταν στα πλαίσια ειδικής διατροφής έψαχνα για τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τότε το θεώρησα εξεζητημένο και δύσκολο να ενταχτεί στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Πόσο λάθος έκανα! Πρώτη η κόρη μου η Σάτυ το αγάπησε , το καθιέρωσε και σχεδόν το επέβαλε στο οικογενειακό τραπέζι. Σκέτο σαν “ντιπ” με κράκερς και κριτσίνια ή με ψημένες αραβικές πιτούλες ή σαν συνοδευτικό σε γεύματα με σάντουιτς και αυγό ή σαν κυρίαρχο υλικό σε μεξικανικά “νάτσος” το γκουακαμόλε είναι δροσερό , απολαυστικό και πολύ ωφέλιμο.

guacamole1

Υλικά (για ένα μικρό μπωλ):

Η λαγάνα , ταυτόσημη με την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα , είναι η βασίλισσα της καθαράς Δευτέρας. Πολλές οι ιστορίες και οι παραδόσεις που την πλαισιώνουν , πολλοί και οι τρόποι παρασκευής της , ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες της κάθε νοικοκυράς...Για μένα η λαγάνα είναι ένα “πιτόψωμο” με λάδι και σουσάμι , ένα επίπεδο , λεπτό ψωμί  χωρίς προζύμι , με τραγανή επιφάνεια και ταχίνι στο ζύμωμα ίσως για να περιέχει θερμιδική αξία ώστε να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας. Όπως και να έχει πάντως η αγαπημένη , σχεδόν “ιερή” λάγανα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας…

lagana20161
Υλικά (για 2 λαγάνες) :

Αυτή την  κατασκευή  , πιστεύω , είναι απαραίτητο να την κατέχουμε όλοι μας διότι από 'κει και πέρα το να φτιάξουμε  πίτσα  είναι απλό: Μένει να φτιάξουμε λίγη σαλτσούλα και  να προσθέσουμε ό, τι μας αρέσει ή ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο μας ή  ό,τι  τραβάει η όρεξή  μας  ή  ό,τι συνέλαβε η φαντασία μας και να τη φουρνίσουμε.
Άλλωστε ,  ιστορίες για την  Ιταλική πίτσα λένε ότι  την σκαρφίστηκαν οι  Ιταλοί το 17ο αιώνα  για να αξιοποιούν ό,τι περισσεύματα είχαν στο ψυγείο τους...

Ας ξεκινήσουμε το ζύμωμα.

zymi pitsas1

Υλικά:

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 25x20 ή διαμέτρου 24 εκ.)

Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό  φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .

kreres basikh1

Υλικά :

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα  με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :

psomi kalampokaleyro1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...