tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Ποιά είναι η συνταγή για την καταπολέμηση του άγχους; Αλεύρι για ζυμώμωτα, αυγά και μια πρέζα αλάτι…Τίποτα περισσότερο…Αδειάζουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας, κάνουμε λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε τα αυγά και το αλάτι κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Εδώ επιστρατεύουμε όλη μας τη δύναμη, το πάθος, την ένταση και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Ό,τι μας αγχώνει, ό,τι μας θυμώνει, ό,τι μας ανησυχεί το μετατρέπουμε σε ενέργεια και τη διοχετεύουμε στη ζύμη. Όσο πιο πολύ τη “βασανίζουμε” τόσο πιο μαλακή κι εύπλαστη γίνεται…Τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι πάθος που δεν τελειώνει ποτέ…

xeiropoihta zymarika1

Υλικά για 4 μερίδες:

Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα.  Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο ,  στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά,  με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...

Ας τη φτιάξουμε:

tyropita krema2

Yλικά:

Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν πριν λίγα χρόνια όταν στα πλαίσια ειδικής διατροφής έψαχνα για τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τότε το θεώρησα εξεζητημένο και δύσκολο να ενταχτεί στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Πόσο λάθος έκανα! Πρώτη η κόρη μου η Σάτυ το αγάπησε , το καθιέρωσε και σχεδόν το επέβαλε στο οικογενειακό τραπέζι. Σκέτο σαν “ντιπ” με κράκερς και κριτσίνια ή με ψημένες αραβικές πιτούλες ή σαν συνοδευτικό σε γεύματα με σάντουιτς και αυγό ή σαν κυρίαρχο υλικό σε μεξικανικά “νάτσος” το γκουακαμόλε είναι δροσερό , απολαυστικό και πολύ ωφέλιμο.

guacamole1

Υλικά (για ένα μικρό μπωλ):

Η λαγάνα , ταυτόσημη με την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα , είναι η βασίλισσα της καθαράς Δευτέρας. Πολλές οι ιστορίες και οι παραδόσεις που την πλαισιώνουν , πολλοί και οι τρόποι παρασκευής της , ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες της κάθε νοικοκυράς...Για μένα η λαγάνα είναι ένα “πιτόψωμο” με λάδι και σουσάμι , ένα επίπεδο , λεπτό ψωμί  χωρίς προζύμι , με τραγανή επιφάνεια και ταχίνι στο ζύμωμα ίσως για να περιέχει θερμιδική αξία ώστε να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας. Όπως και να έχει πάντως η αγαπημένη , σχεδόν “ιερή” λάγανα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας…

lagana20161
Υλικά (για 2 λαγάνες) :

Αυτή την  κατασκευή  , πιστεύω , είναι απαραίτητο να την κατέχουμε όλοι μας διότι από 'κει και πέρα το να φτιάξουμε  πίτσα  είναι απλό: Μένει να φτιάξουμε λίγη σαλτσούλα και  να προσθέσουμε ό, τι μας αρέσει ή ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο μας ή  ό,τι  τραβάει η όρεξή  μας  ή  ό,τι συνέλαβε η φαντασία μας και να τη φουρνίσουμε.
Άλλωστε ,  ιστορίες για την  Ιταλική πίτσα λένε ότι  την σκαρφίστηκαν οι  Ιταλοί το 17ο αιώνα  για να αξιοποιούν ό,τι περισσεύματα είχαν στο ψυγείο τους...

Ας ξεκινήσουμε το ζύμωμα.

zymi pitsas1

Υλικά:

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 25x20 ή διαμέτρου 24 εκ.)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...