Βασικες συνταγες ... με αλατι
- Details
- Hits: 382
Το ψωμί του τοστ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Συνεπώς, θεωρώ τίμιο να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, φροντισμένο και υγιεινό. Να φτιάχνεται με επιλεγμένα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βιομηχανικά λίπη κι έλαια, αλλά με καλό αλεύρι που μόνοι μας θα επιλέξουμε, με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα τελευταία και σημαντικότερα υλικά είναι η φροντίδα και το μεράκι…Είναι τόσο εύκολο που είναι κρίμα να μην το κάνουμε…
Υλικά:
- Details
- Hits: 3396
Το ψωμί αυτό έχει πλέον πασίγνωστη ονομασία και αποτελεί έναν θρύλο…Η μέθοδός του ευρηματική και πανεύκολη βασίζεται στην αναμονή ωρίμανσης της ζύμης , στο χρόνο και στην υπομονή που θα του αφιερώσουμε και στη μέθοδο ψησίματός του ενώ το αποτέλσμα είναι ένα ψωμί με μεστή γεύση , με συμπαγή ψίχα , ξεροσκασμένη τραγανή κόρα και λαχταριστή εμφάνιση. Το ανακάλυψε ο πολυβραβευμένος Jim Lahey που θεωρείται αρχιερέας της ζύμης , είναι ο ιδιοκτήτης του παγκοσμίου φήμης αρτοποιείου Sullivan Street Bakery της Ν. Υόρκης και εκτός από τη σπουδαία μέθοδο ετοιμασίας της ζύμης εφηύρε και τη σπουδαία μέθοδο να ψήνει το ψωμί σε καλά προθερμασμένο σκεύος με σκέπασμα ώστε να εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία και να σχηματίζεται αυτη η μαγική , κριτσανιστή με σκασίματα επιφάνεια.
Από εκεί και πέρα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του , πολλοί πειραματίστηκαν πάνω σε αυτή την πρόταση και μας χάρισαν ωραίες ιδέες κι έξυπνες παραλλαγές…
Η δική μου επαφή με τις ζύμες οφείλεται στην αγαπημένη μου διαδικτυακή φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου , ενώ το πρώτο μου άκουσμα για τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και κάποια χρόνια ήταν από την Μυρτώ Αγγέλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αξιόλογες προτάσεις κατά καιρούς.
Μετά από κάμποσους πειραματισμούς και “παιχνίδια” με τα άλευρα και με τη μέθοδο ψησίματος κατέληξα στη δική μου αγαπημένη εκδοχή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.
Υλικά :
- Details
- Hits: 885
Ποιά είναι η συνταγή για την καταπολέμηση του άγχους; Αλεύρι για ζυμώμωτα, αυγά και μια πρέζα αλάτι…Τίποτα περισσότερο…Αδειάζουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας, κάνουμε λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε τα αυγά και το αλάτι κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Εδώ επιστρατεύουμε όλη μας τη δύναμη, το πάθος, την ένταση και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Ό,τι μας αγχώνει, ό,τι μας θυμώνει, ό,τι μας ανησυχεί το μετατρέπουμε σε ενέργεια και τη διοχετεύουμε στη ζύμη. Όσο πιο πολύ τη “βασανίζουμε” τόσο πιο μαλακή κι εύπλαστη γίνεται…Τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι πάθος που δεν τελειώνει ποτέ…
Υλικά για 4 μερίδες:
- Details
- Hits: 7829
Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα. Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο , στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά, με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...
Ας τη φτιάξουμε:
Yλικά:
- Details
- Hits: 721
Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν πριν λίγα χρόνια όταν στα πλαίσια ειδικής διατροφής έψαχνα για τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τότε το θεώρησα εξεζητημένο και δύσκολο να ενταχτεί στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Πόσο λάθος έκανα! Πρώτη η κόρη μου η Σάτυ το αγάπησε , το καθιέρωσε και σχεδόν το επέβαλε στο οικογενειακό τραπέζι. Σκέτο σαν “ντιπ” με κράκερς και κριτσίνια ή με ψημένες αραβικές πιτούλες ή σαν συνοδευτικό σε γεύματα με σάντουιτς και αυγό ή σαν κυρίαρχο υλικό σε μεξικανικά “νάτσος” το γκουακαμόλε είναι δροσερό , απολαυστικό και πολύ ωφέλιμο.
Υλικά (για ένα μικρό μπωλ):
- Details
- Hits: 5183
Η λαγάνα , ταυτόσημη με την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα , είναι η βασίλισσα της καθαράς Δευτέρας. Πολλές οι ιστορίες και οι παραδόσεις που την πλαισιώνουν , πολλοί και οι τρόποι παρασκευής της , ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες της κάθε νοικοκυράς...Για μένα η λαγάνα είναι ένα “πιτόψωμο” με λάδι και σουσάμι , ένα επίπεδο , λεπτό ψωμί χωρίς προζύμι , με τραγανή επιφάνεια και ταχίνι στο ζύμωμα ίσως για να περιέχει θερμιδική αξία ώστε να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας. Όπως και να έχει πάντως η αγαπημένη , σχεδόν “ιερή” λάγανα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας…