Βασικες συνταγες ... με αλατι
- Details
- Hits: 1606
Αυτό το υπέροχο , σχεδόν μαγικό παρασκεύασμα με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα , και το μεθυστικό άρωμα του σκόρδου και του βασιλικού έχει μεγάλη ιστορία και ακόμα πιο μεγάλη δυνατότητα στη μαγειρκή τέχνη. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία , η βάση του είναι το σκόρδο και το ελαιόλαδο και αρχικά ήταν ένας πολτός κοπανισμένος στο γουδί με σκόρδο , λάδι και τυρί. Στην πορεία προστέθηκαν οι ξηροί καρποί κυρίως το καρύδι που μετέπειτα έδωσε τη θέση του στο κουκουνάρι και τέλος προστέθηκε ο βασιλικός…Το πάντρεμα του με τα ζυμαρικά αποτελεί μοναδική , γευστική εμπειρία ενώ χαρίζει απλόχερα το πλούσιο άρωμά του σε όποιο πιάτο κι αν τρυπώσει , από μια απλή μπρουσκέτα με ντομάτα έως τα γεμιστά κρεατικά ή τα μανιτάρια…Χρησιμοποιούμε τον πλατύφυλλο βασιλικό genovese μα εγώ προσθέτω και μια χούφτα φύλλα από το "χειμωνιάτικο" που χαρίζει το ξεχωριστό , δυνατό του άρωμα...
Υλικά:
- Details
- Hits: 4674
Η τάρτα σα φαγητό έχει πολλά πλεονεκτήματα γιατί μπορεί να γίνει με κάθε λογής υλικά και συνδυασμούς…μπορεί να αποτελέσει ένα εντυπωσιακό ορεκτικό σε τραπέζι , ένα ωραίο καθημερινό γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή ακόμα και το κολατσιό που μπορούμε να πάρουμε εκτός σπιτιού….Ακόμα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να την ετοιμάσουμε-προψήσουμε από την προηγούμενη μέρα κι έτσι χωρίς πολύ κόπο και χρόνο να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε όταν μας είναι απαραίτητη…Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και πρακτική και μας χαρίζει μια νόστιμη και τραγανή βάση . Ας τη δούμε :
- Details
- Hits: 2390
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα απλό ψωμάκι , με ξηρή μαγιά , λίγο αλεύρι και νερό , λίγο λαδάκι και αλατάκι , διπλοζυμωμένο…κι αυτό είναι όλο. Όμως δεν είναι έτσι! Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια απολαυστική διαδικασία που χαρίζει μοναδική ικανοποίηση που αγγίζει τα όρια της ιερής τελετουργίας. Άλλο είναι το ψωμί που αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα πολυκαταστήματα κι άλλο είναι το ευλογημένο ψωμάκι που ζυμώσαμε με τα ίδια μας τα χέρια , που το ψήσαμε με φροντίδα και μοσχοβόλησε το σπίτι και τελικά το γευτήκαμε με ικανοποίηση σχεδόν ευλαβική! Επιπλέον το αλεύρι ολικής άλεσης με τη γνωστή πλέον ευργετική του ιδιότητα κάνει το ψωμάκι αυτό ακόμα πιο γοητευτικό...
Υλικά:
- Details
- Hits: 2147
Μα και μόνο που προφέρει κανείς τη λέξη “καραμελωμένα” αρχίζει η έκκριση των σιελογόνων αδένων…κοινώς “τρέχουν τα σάλια”…"Θέλεις να γίνει νόστιμο το φαγητό σου; " μου έλεγε η γιαγιά; Βάλε μπόλικο κρεμμύδι κι όχι τριμμένο αλλά κομμένο με το μαχαίρι στη χούφτα!" Τα κρεμμύδια λοιπόν που ούτως ή άλλως είναι ό,τι πιο γευστικό , ό,τι πιο νόστιμο , ό,τι πιο απαραίτητο και μοναδικό στην κουζίνα , τα γλυκά κι αγαπημένα κρεμμύδια , εδώ βάζουν τα δυνατά τους και μετατρέπονται από το ταπεινό , φτωχικό κολατσιό (κρεμμύδι , ψωμί κι ελιές έλεγαν οι παλιότεροι) σε ένα γκουρμέ συνοδευτικό με γλυκό , καστανό χρώμα και άρωμα που “σπάζει μύτες” . Το χρησιμοποιούμε σε πιάτα λαχανικών , σε μπέργκερς , σα συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά ή ψάρια ή ακόμα σε ψητή φέτα ή χαλούμι και φυσικά στην αγαπημένη μας φάβα.
- Details
- Hits: 3001
Η γλυκιά και αρωματική , η υπέροχη , κατακόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Αποτελεί ένα εκπληκτικό δώρο της φύσης και μας δίνει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε πάρα πολύ στην κουζίνα. Γεμιστές , ψητές , ψιλοκομμένες μέσα σε φαγητά που χαρίζουν το μοναδικό άρωμα και την αξεπέραστη γλύκα τους , τουρσί , σαλάτα…κ.λ.π. Εδώ θα φτιάξουμε μια απλή αλλά πεντανόστιμη και πικάντικη σάλτσα με βάση την πιπεριά Φλωρίνης που συνοδεύει εξαιρετικά το ψητό ψάρι ή ελαφρύ , άπαχο κρέας (κοτόπουλο ή ψαρονέφρι) αλλά ακόμα χρησιμοποιείται σαν dressing στις σαλάτες κυρίως σ’ αυτές που περιέχουν άσπρο λάχανο ή σαν sauce μέσα σε σάντουιτς . Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες…
- Details
- Hits: 3765
Συνήθως τη σάλτσα αυγολέμονο τη φτιάχνω χτυπώντας ολόκληρα τα αυγά στο μπλέντερ και προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι και ζωμό από το φαγητό. Άλλες φορές πάλι δένω μια σάλτσα με το ζωμό του φαγητού και κορν φλάουρ και προσθέτω το χτυπημένο αυγολέμονο. Η γιαγιά μου όμως όταν ετοίμαζε ντολμαδάκια αυγολέμονο ή σούπα με βραστή κότα χτυπούσε με δυο πιρούνια (για να είναι πιο βαριά) τα ασπράδια σε μαρέγκα και συνέχιζε τη διαδιακασία…Αυτή την απλή αλλά μαγική μέθοδο τη χρησιμοποιώ συχνά στη μαγειρική μου και η ανάλαφρη αλλά τόσο δεμένη κρέμα της δε συγκρίνεται με καμιά…