tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Εδώ μιλάμε για ένα μικρό θαύμα! Μιλάμε για τα αφράτα , γευστικά , ολοστρόγγυλα , ημίγλυκα ψωμάκια , γαλλικής προέλευσης , ζυμωμένα με γάλα , αυγά και βούτυρο μα κυρίως με πολλή αγάπη και ευχαρίστηση. Η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και γεμάτη σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο , η όψη τους είναι παιχνιδιάρικη και δελεαστική ενώ η σπογγώδης υφή τους ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά ή αλμυρά σάντουιτς . Κορυφαία πρόταση το μπέργκερ που αν συνδυαστεί με ενα εξίσου σπιτικό μπιφτέκι και καλοτηγανισμένες πατάτες αποτελεί μια απενοχοποιημένη και ποιοτική πρόταση φαγητού…Εξίσου αγαπητό κι ένα γλυκό σάντουιτς με βούτυρο , μαρμελάδα ή ένα σπιτικό άλειμμα φουντουκιού ή σοκολάτας…Γιατί το ποιοτικό φαγητό δεν θέλει κόπο…θέλει τρόπο και κυρίως αγάπη!

brios1

Υλικά:

 Αυτό το φύλλο είναι πολύ απλό στην κατασκευή και βολεύει πάρα πολύ. Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να "στήσουμε" κάθε είδους πίτα , εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται καμιά προετοιμασία. Κάποτε θεωρούσα αυτή τη διαδικασία από πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη αλλά όταν  δοκίμασα για πρώτη φορά είδα ότι ήταν μια διαδικασία όχι μόνο εύκολη αλλά και άκρως διασκεδαστική που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Αν δεν "το'χετε"  σας προτρέπω να το δοκιμάσετε άμεσα.

zymarenio fyllo1

 

Υλικά:

Αυτό το υπέροχο , σχεδόν μαγικό παρασκεύασμα με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα , και το μεθυστικό άρωμα του σκόρδου και του βασιλικού έχει μεγάλη ιστορία και ακόμα πιο μεγάλη δυνατότητα στη μαγειρκή τέχνη. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία , η βάση του είναι το σκόρδο και το ελαιόλαδο και αρχικά ήταν ένας πολτός κοπανισμένος στο γουδί με σκόρδο , λάδι και τυρί. Στην πορεία προστέθηκαν οι ξηροί καρποί κυρίως το καρύδι που μετέπειτα έδωσε τη θέση του στο κουκουνάρι και τέλος προστέθηκε ο βασιλικός…Το πάντρεμα του με τα ζυμαρικά αποτελεί μοναδική , γευστική εμπειρία ενώ χαρίζει απλόχερα το πλούσιο άρωμά του σε όποιο πιάτο κι αν τρυπώσει , από μια απλή μπρουσκέτα με ντομάτα έως τα γεμιστά κρεατικά ή τα μανιτάρια…Χρησιμοποιούμε τον πλατύφυλλο βασιλικό genovese μα εγώ προσθέτω και μια χούφτα φύλλα από το "χειμωνιάτικο" που χαρίζει το ξεχωριστό , δυνατό του άρωμα...

pesto1

Υλικά: 

Η τάρτα σα φαγητό έχει πολλά πλεονεκτήματα γιατί μπορεί να γίνει με κάθε λογής υλικά και συνδυασμούς…μπορεί να αποτελέσει ένα εντυπωσιακό ορεκτικό σε τραπέζι , ένα ωραίο καθημερινό γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή ακόμα και το κολατσιό που μπορούμε να πάρουμε εκτός σπιτιού….Ακόμα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να την ετοιμάσουμε-προψήσουμε από την προηγούμενη μέρα κι έτσι χωρίς πολύ κόπο και χρόνο να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε όταν μας είναι απαραίτητη…Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και πρακτική και μας χαρίζει μια νόστιμη και τραγανή βάση . Ας τη δούμε :

vasi armyris tartas1
Υλικά (για ταρτιέρα 24 εκ.) :

Θα  μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα απλό ψωμάκι , με ξηρή μαγιά , λίγο αλεύρι και νερό , λίγο λαδάκι και αλατάκι , διπλοζυμωμένο…κι αυτό είναι όλο. Όμως δεν είναι έτσι! Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια απολαυστική διαδικασία που χαρίζει μοναδική ικανοποίηση που αγγίζει τα όρια της ιερής τελετουργίας. Άλλο είναι το ψωμί που αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα πολυκαταστήματα κι άλλο είναι το ευλογημένο ψωμάκι που ζυμώσαμε με τα ίδια μας τα χέρια , που το ψήσαμε με φροντίδα και μοσχοβόλησε το σπίτι και τελικά το γευτήκαμε με ικανοποίηση σχεδόν ευλαβική! Επιπλέον το αλεύρι ολικής άλεσης με τη γνωστή πλέον ευργετική του ιδιότητα κάνει το ψωμάκι αυτό ακόμα πιο γοητευτικό...

psomi olikhs1

Υλικά:

Μα και μόνο που προφέρει κανείς τη λέξη “καραμελωμένα” αρχίζει η έκκριση των σιελογόνων αδένων…κοινώς “τρέχουν τα σάλια”…"Θέλεις να γίνει νόστιμο το φαγητό σου; " μου έλεγε η γιαγιά; Βάλε μπόλικο κρεμμύδι κι όχι τριμμένο αλλά κομμένο με το μαχαίρι στη χούφτα!" Τα κρεμμύδια  λοιπόν που ούτως ή άλλως είναι ό,τι πιο γευστικό , ό,τι πιο νόστιμο , ό,τι πιο  απαραίτητο και μοναδικό στην κουζίνα , τα γλυκά κι αγαπημένα κρεμμύδια , εδώ βάζουν τα δυνατά τους και μετατρέπονται από το ταπεινό , φτωχικό κολατσιό (κρεμμύδι , ψωμί κι ελιές έλεγαν οι παλιότεροι) σε ένα γκουρμέ συνοδευτικό με γλυκό , καστανό χρώμα και άρωμα που “σπάζει μύτες” . Το χρησιμοποιούμε σε πιάτα λαχανικών , σε μπέργκερς , σα συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά ή ψάρια ή ακόμα σε ψητή φέτα ή χαλούμι και φυσικά στην αγαπημένη μας φάβα.

karamelomena kremmydia1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...