tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Πιο παλιά θεωρούσα το να ανοίξω μόνη μου φύλλο για πίτες πολύ δύσκολη διαδικασία , σχεδόν ακατόρθωτη…πίστευα πως δε θα τα καταφέρω ποτέ….έλα όμως που τα κατάφερα! και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου δύσκολο και αξίζει τον κόπο πάρα πολύ! Τώρα πια είναι μια αγαπημένη κι ευχάριστη ασχολία και το αποτέλεσμα απογειώνει την κάθε είδους πίτα που θέλω να φτιάξω…Τώρα καταλαβαίνω τη γοητεία που έχει ο πλάστης και το αλεύρι και το δέσιμο που έβλεπα να έχουν οι πιο παλιές νοικοκυρές μ’ αυτά τα υλικά….

fyllo spitiko1

Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα.  Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο ,  στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά,  με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...

Ας τη φτιάξουμε:

tyropita krema2

Yλικά:

Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό και πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι ψωμί με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά , νηστήσιμα εδέσματα (ταραμοσαλάτα , ελιές , θαλασσινά , χαλβά , πίκλες…κλπ…) και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα!

lagana1
Υλικά :

H συγκεκριμένη σάλτσα είναι μια σάλτσα παχιά στην υφή , στη γεύση  (όχι στις θερμίδες ) μα και γευστική . Όποιος αγαπά την κάπαρη και τις δυνατές , πικάντικες γεύσεις θα τη λατρέψει . Συνδυάζεται τέλεια και εύκολα με ένα σωρό φρέσκα ή βραστά λαχανικά . Είναι ιδανική για την τονοσαλάτα και για τις βραστές πατάτες . Ακόμα συνοδεύει βραστό ψάρι ή και ψητό . Τέλος και με καψαλισμένο ψωμί ή παξιμάδι είναι ένα τέλειο ορεκτικό . Φυλάσσεται στο ψυγείο για αρκετές μέρες...εκτός και τη χρησιμοποιήσουμε για μια χορταστική , πληθωρική σαλάτα...οπότε καταναλώνεται μονομιάς.

Δείτε τη :

saltsa kaparhs

Υλικά :

Αυτή η δημοφιλής και αγαπητή σε όλους μας σως συνοδεύει και νοστιμίζει...το βραστό ή το ψητό ψάρι , το βραστό ή το ψητό κοτόπουλο, τα σάντουιτς , τα βραστά λαχανικά……και τόσα άλλα..Ακόμα , η  γεύση της "δένει"  πάρα πολύ με τα βραστά αυγά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πάρα πολλές άλλες σάλτσες...

Δείτε την :

magioneza1

Υλικά:

Η κλασική μαγιονέζα χρειάζεται πολύ προσοχή λόγω του αυγού… πρέπει να έχουμε σιγουρευτεί ότι το αυγό είναι ολόφρεσκο και πιστοποιημένα ασφαλές από τη μια κι από την άλλη πρέπει να προσέξουμε να μην "κόψει" και χαλάσει η μαγιονέζα….η  συγκεκριμένη όμως συνταγή είναι απόλυτα ασφαλής , εύκολη , γευστικότατη και πρακτική….και το σημαντικότερο ; όποτε αποφασίσουμε να την φτιάξουμε , λογικά σε 3 λεπτά μπορεί να είναι στο πιάτο μας ! και τα υλικά;  δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν στο ντουλάπι μας…

Δείτε την :

magioneza2

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...