tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ζύμη για τάρτα (αλμυρή)

Η τάρτα σα φαγητό έχει πολλά πλεονεκτήματα γιατί μπορεί να γίνει με κάθε λογής υλικά και συνδυασμούς…μπορεί να αποτελέσει ένα εντυπωσιακό ορεκτικό σε τραπέζι , ένα ωραίο καθημερινό γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή ακόμα και το κολατσιό που μπορούμε να πάρουμε εκτός σπιτιού….Ακόμα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να την ετοιμάσουμε-προψήσουμε από την προηγούμενη μέρα κι έτσι χωρίς πολύ κόπο και χρόνο να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε όταν μας είναι απαραίτητη…Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και πρακτική και μας χαρίζει μια νόστιμη και τραγανή βάση . Ας τη δούμε :

vasi armyris tartas1
Υλικά (για ταρτιέρα 24 εκ.) :


2 φλιτζάνια τσ. αλέυρι γ.ο.χ.
1/3 φλιτζανιού παγωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο σε κομμάτια
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
1 αυγό (από το ψυγείο)
3-4 κ.σ. παγωμένο νερό 

vasi armyris tartas2vasi armyris tartas3vasi armyris tartas4vasi armyris tartas5vasi armyris tartas6vasi armyris tartas7

Εκτέλση :

Βάζουμε τον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι. Τα αναδεύουμε διακεκομένα (ανοιγοκλείνοντας το διακόπτη) μέχρι να λαδωθεί το αλεύρι και να γίνει σα χοντρά ψίχουλα. Το μεταφέρουμε τότε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αυγό και το παγωμένο  νερό . Ανακατεύουμε απαλά το μίγμα με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά αλλά δεν το παραδουλεύουμε (δε χρειάζεται εξάλλου γιατί γίνεται αμέσως) μέχρι να πετύχουμε ένα αφράτο και εύπλαστο ζυμαράκι (αν χρειαστεί βοηθάμε , πασπαλίζοντας με λίγο αλευράκι για να μπορούμε να δουλέψουμε τη ζύμη) . Λαδώνουμε τότε την ταρτιέρα μας και αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι . Το απλώνουμε απαλά με τα χέρια μας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματά της . Σκεπάζουμε τη στρωμένη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο (μπορούμε να την αφήσουμε και μια ολόκληρη νύχτα) .
Αφαιρούμε στη συνέχεια τη μεμβράνη και τρυπάμε κοντά-κοντά την τάρτα με ένα πιρούνι και στα πλάγια . Απλώνουμε μια λαδόκολλα και από  πάνω βάζουμε μια στρώση φασόλια (τα οποία δεν τα πετάμε ποτέ αλλά τα φυλάμε ειδικά γι’ αυτή τη χρήση) . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 20 λεπτά , οπότε αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά μεχρι να ροδίσει η τάρτα!
Από εδώ και πέρα χρειάζεται γέμιση της αρεσκείας μας και άλλο λίγο ψήσιμο…
Την προψημένη αυτήν τάρτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες και να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε όποτε τη χρειαστούμε!
Καλή επιτυχία!

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...