tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψωμάκια brioche (μπριός)

Εδώ μιλάμε για ένα μικρό θαύμα! Μιλάμε για τα αφράτα , γευστικά , ολοστρόγγυλα , ημίγλυκα ψωμάκια , γαλλικής προέλευσης , ζυμωμένα με γάλα , αυγά και βούτυρο μα κυρίως με πολλή αγάπη και ευχαρίστηση. Η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και γεμάτη σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο , η όψη τους είναι παιχνιδιάρικη και δελεαστική ενώ η σπογγώδης υφή τους ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά ή αλμυρά σάντουιτς . Κορυφαία πρόταση το μπέργκερ που αν συνδυαστεί με ενα εξίσου σπιτικό μπιφτέκι και καλοτηγανισμένες πατάτες αποτελεί μια απενοχοποιημένη και ποιοτική πρόταση φαγητού…Εξίσου αγαπητό κι ένα γλυκό σάντουιτς με βούτυρο , μαρμελάδα ή ένα σπιτικό άλειμμα φουντουκιού ή σοκολάτας…Γιατί το ποιοτικό φαγητό δεν θέλει κόπο…θέλει τρόπο και κυρίως αγάπη!

brios1

Υλικά:

125 ml χλιαρό γάλα

125 ml χλιαρό νερό

2 κ.γλ. ξηρή μαγιά

2 κ.σ. ζάχαρη

3 αυγά + 1 ασπράδι (για τη ζύμη)

1 κ.γλ. αλάτι

4 1/4 κούπες αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)

110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (1/2 κούπα)

1 κρόκο για την επιφάνεια

Λίγο σουσάμι , μαυροσούσαμο και παπαρουνόσπορο για την επιφάνεια

brios2brios3brios4brios5brios6brios7brios8brios9brios10brios11brios12brios13brios14brios15brios16brios17brios18brios19brios21brios20brios22brios23brios24brios25brios26brios27brios28brios29brios30brios31brios32brios33

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το αλάτι και τη μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ρίχνουμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπωλ το νερό , το γάλα , το δεύτερο κουτάλι ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίζει να παρουσιάζει φουσκάλες στην επιφάνειά του. Ρίχνουμε τότε αυτό το υγρό μίγμα στον κάδο με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο ,  σε μέτρια ταχύτητα για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί ένα σχετικά σφιχτό ζυμάρι.

Τότε ρίχνουμε τα αυγά και ζυμώνουμε άλλο λίγο ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στην πιο υψηλή σκάλα και ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει ελαφρά και θα έχει σχηματίσει μπάλα γύρω από τον γάντζο. Αδειάζουμε τότε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Περιμένουμε μια-δυο ώρες μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγο αλεύρι και τη δουλεύουμε κάνοντας “διπλώματα” . Σχηματίζουμε τέλος ένα μεγάλο , ισόπαχο μπαστούνι και το χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη . Δουλέυουμε με τα χέρια μας το κάθε μέρος σχηματίζοντας μια λεία μπάλα με τα “διπλώματα” προς τα κάτω. Την τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου όπου έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 7 κομμάτια.

Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για ένα μισάωρο τουλάχιστον. Τότε αναμιγνύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των ψωμιών με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι , μαυροσούσαμο και παπαρουνόσπορο κατά βούληση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να αποκτήσουν μια χρυσαφένια επιφάνεια τα ψωμάκια.

Ένα από αυτά το “τσακίζουμε” αμέσως μόλις βγει από το φούρνο γιατί είναι υπέροχο ενώ τα υπόλοιπα αφού κρυώσουν τα κλείνουμε σε μπωλ με σκέπασμα ή σε σακκούλα φύλαξης τροφίμων με ζίππερ.

Τα χρησιμοποιούμε για γλυκά ή αλμυρά σάντουιτς και είναι μοναδικά!

Καλή επιτυχία!

Σημ. : Αν θέλουμε πιο μικρού μεγέθους ψωμάκια χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...