tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Αυτή την  κατασκευή  , πιστεύω , είναι απαραίτητο να την κατέχουμε όλοι μας διότι από 'κει και πέρα το να φτιάξουμε  πίτσα  είναι απλό: Μένει να φτιάξουμε λίγη σαλτσούλα και  να προσθέσουμε ό, τι μας αρέσει ή ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο μας ή  ό,τι  τραβάει η όρεξή  μας  ή  ό,τι συνέλαβε η φαντασία μας και να τη φουρνίσουμε.
Άλλωστε ,  ιστορίες για την  Ιταλική πίτσα λένε ότι  την σκαρφίστηκαν οι  Ιταλοί το 17ο αιώνα  για να αξιοποιούν ό,τι περισσεύματα είχαν στο ψυγείο τους...

Ας ξεκινήσουμε το ζύμωμα.

zymi pitsas1

Υλικά:

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 25x20 ή διαμέτρου 24 εκ.)

Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα  με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :

psomi kalampokaleyro1

Υλικά :

Τι να πρωτογράψω γι’ αυτό το ευλογημένο δέντρο που είναι ταυτόσημο με την ευημερία , την ειρήνη , την μακροζωΐα…Θεωρώ τα χώματά μας ευλογημένα αφού εδώ ευδοκιμεί η ελιά και παράγεται τόσο πλουσιοπάροχα αυτός ο πολύτιμος μικρός καρπός…Οι ποικιλίες πολλές , άλλες παράγουν λάδι κι άλλες είναι βρώσιμες. Ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί αξιώθηκαμε φέτος να μαζέψουμε με τα ίδια μας  τα χέρια ελιές από τα μικρά δεντράκια που μόνοι μας φυτέψαμε πριν λίγα χρόνια και τα βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να δίνουν τον καρπό τους σα να είναι φυτεμένες για να “δίνουν"  , σα να έχουν “το αγαθό" μέσα τους και να μας ευεργετούν…

elies1

Υλικά:

Με αυτό το ψωμί “σκάλωσα” από την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσα. Μου υποσχόταν κάτι διαφορετικό και με δελέασε η αντικειμενική του ευκολία στην παρασκευή αλλά και η ρουστικ του εμφάνιση. Ένα υπέροχο ψωμί που δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα , καθόλου προετοιμασία , καθόλου χρόνο αναμονής , καθόλου δεξιοτεχνία ή εμπειρία…Η συνοχή που έχει το σώμα του ψωμιού αυτού είναι αξιοθαύμαστη και αυτό οφείλεται στην  μπύρα. Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι και η γεύση του αφού το εμπλουτίζουμε με αρωματικά βότανα κατά προτίμηση γλυκάνισο και θυμάρι. Αν μάλιστα το καψαλίσουμε και το ραντίσουμε με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο μιλάμε για ένα υπέροχο , υγιεινό και πεντανόστιμο κολατσιό.

psomi mpyras1

Υλικά:

Δύο είναι τα ερωτήματα που συνοδεύουν αυτή την πρότασή μου:

Πρώτον , πώς το φτιάχνουμε και δεύτερον πού το χρησιμοποιούμε….Οι απαντήσεις απλές και στα δύο ερωτήματα: Ρίχνουμε τα αρώματα που θέλουμε μέσα σε ένα μπουκάλι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο... και το χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΟΥ. Ενδεικτικά αναφέρω πως μπορούμε να περιλούσουμε μια φρέσκια σαλάτα ή μια σαλάτα με λαχανικά στον ατμό. Ακόμαμπορούμε να ραντίσουμε ένα ψητό ψάρι ή κοτόπουλο. Να ραντίσουμε λίγο καψαλισμένο ψωμί και να το μετατρέψουμε σε υπέροχο κολατσιό , να αρωματίσουμε τα βραστά μας χόρτα ή πατζάρια , να το προσθέσουμε στα ζυμαρικά μας και τέλος να σωτάρουμε γαρίδες , σπαράγγια , μανιτάρια κ.λ.π.

Το μόνο που θα ηθελα να προσθέσω σαν προϋπόθεση είναι η καλή επιλογή ελαιόλαδου.

aromatiko ladi1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...