Σάλτσα pesto βασιλικού
- Hits: 1616
Αυτό το υπέροχο , σχεδόν μαγικό παρασκεύασμα με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα , και το μεθυστικό άρωμα του σκόρδου και του βασιλικού έχει μεγάλη ιστορία και ακόμα πιο μεγάλη δυνατότητα στη μαγειρκή τέχνη. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία , η βάση του είναι το σκόρδο και το ελαιόλαδο και αρχικά ήταν ένας πολτός κοπανισμένος στο γουδί με σκόρδο , λάδι και τυρί. Στην πορεία προστέθηκαν οι ξηροί καρποί κυρίως το καρύδι που μετέπειτα έδωσε τη θέση του στο κουκουνάρι και τέλος προστέθηκε ο βασιλικός…Το πάντρεμα του με τα ζυμαρικά αποτελεί μοναδική , γευστική εμπειρία ενώ χαρίζει απλόχερα το πλούσιο άρωμά του σε όποιο πιάτο κι αν τρυπώσει , από μια απλή μπρουσκέτα με ντομάτα έως τα γεμιστά κρεατικά ή τα μανιτάρια…Χρησιμοποιούμε τον πλατύφυλλο βασιλικό genovese μα εγώ προσθέτω και μια χούφτα φύλλα από το "χειμωνιάτικο" που χαρίζει το ξεχωριστό , δυνατό του άρωμα...
Υλικά:
150 γρ. τρυφερά φύλλα βασιλικού
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (ή και τα δυο μαζί)
120 γρ. κουκουνάρια
4-5 σκελίδες σκόρδο
220 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα φύλλα του βασιλικού και τα στεγνώνουμε πολύ σχολαστικά. Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κουκουνάρια και τα χτυπάμε μέχρι να τριφτούν πολύ καλά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το σκόρδο και την τριμμένη παρμεζάνα και χτυπάμε άλλο λίγο. Τέλος , από το άνοιγμα του μπλέντερ προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα και να πετύχουμε έναν ομοιόμορφο πολτό. Τοποθετούμε το pesto βασιλικού σε ένα γυάλινο βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο. Καλό είναι να καλύψουμε την επιφάνεια με επιπλέον ελαιόλαδο για να διατηρείται καλύτερα και γαι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Καλά μαγειρέματα!