Καραμελωμένα κρεμμύδια
- Hits: 2149
Μα και μόνο που προφέρει κανείς τη λέξη “καραμελωμένα” αρχίζει η έκκριση των σιελογόνων αδένων…κοινώς “τρέχουν τα σάλια”…"Θέλεις να γίνει νόστιμο το φαγητό σου; " μου έλεγε η γιαγιά; Βάλε μπόλικο κρεμμύδι κι όχι τριμμένο αλλά κομμένο με το μαχαίρι στη χούφτα!" Τα κρεμμύδια λοιπόν που ούτως ή άλλως είναι ό,τι πιο γευστικό , ό,τι πιο νόστιμο , ό,τι πιο απαραίτητο και μοναδικό στην κουζίνα , τα γλυκά κι αγαπημένα κρεμμύδια , εδώ βάζουν τα δυνατά τους και μετατρέπονται από το ταπεινό , φτωχικό κολατσιό (κρεμμύδι , ψωμί κι ελιές έλεγαν οι παλιότεροι) σε ένα γκουρμέ συνοδευτικό με γλυκό , καστανό χρώμα και άρωμα που “σπάζει μύτες” . Το χρησιμοποιούμε σε πιάτα λαχανικών , σε μπέργκερς , σα συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά ή ψάρια ή ακόμα σε ψητή φέτα ή χαλούμι και φυσικά στην αγαπημένη μας φάβα.
2 μεγάλα , ξερά κρεμμύδια
2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια , τα κόβουμε σε λωρίδες και τα ξεπλένουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι με άφθονο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Βάζουμε ένα αντικολλητικό σκεύος στη φωτιά , σε δυνατή σκάλα και τοποθετούμε εκεί τα κρεμμύδια . Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι. Τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν δούμε ότι αρχίζουν να αποκτούν ένα καστανό χρώμα , χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και τα αφήνουμε να καραμελώσουν σιγά-σιγά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε κάπου-κάπου. Η χρόνος που χρειάζεται για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια είναι περίπου 20-25 λεπτά αλλά εξαρτάται από την ποικιλία των κρεμμυδιών , από το σκεύος που χρησιμοποιούμε , από την εστία της κουζίνας και φυσικά από την προτίμησή μας.
Καλή απόλαυση και καλά μαγειρέματα!
Σημ. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 κ.σ. λάδι αλλά αυτό εξαρτάται από το αν προτιμάμε πιο λιπαρή ή πιο αναλάφρη γεύση...