Ψωμί του τοστ, ολικής άλεσης
- Hits: 382
Το ψωμί του τοστ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Συνεπώς, θεωρώ τίμιο να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, φροντισμένο και υγιεινό. Να φτιάχνεται με επιλεγμένα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βιομηχανικά λίπη κι έλαια, αλλά με καλό αλεύρι που μόνοι μας θα επιλέξουμε, με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα τελευταία και σημαντικότερα υλικά είναι η φροντίδα και το μεράκι…Είναι τόσο εύκολο που είναι κρίμα να μην το κάνουμε…
Υλικά:
310 γρ. Χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. καστάνη ζάχαρη
30 γρ. λιωμένο βούτυρο
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η μαγιά κι η ζάχαρη. Περιμένουμε λίγα λεπτά και τότε ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αλεύρια και το αλάτι και προσθέτουμε εκεί το υγρό μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί και ομοιόμορφη ζύμη που κολλάει ελαφρά. Την αδειάζουμε τότε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί ένα χονδρό φύλλο 25x35. To τυλίγουμε σε ρολό , σχηματίζουμε μια ομοιόμορφη φραντζόλα και την τοποθετούμε σε φόρμα 25x12 που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και περιμένουμε μια δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο, μέχρι να ροδοψηθεί, για περίπου 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το τοποθετούμε σε σχ’αρα μέχρι να κρυώσει εντελώς!
Κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!