Μπεσαμέλ
- Hits: 7589
Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα. Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο , στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά, με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...
Ας τη φτιάξουμε:
Yλικά:
1 λίτρο γάλα
100γρ. αλεύρι
60-80 γρ.βούτυρο
3 αυγά
1 κ.γλ. αλάτι
Πιπέρι και μοσχοκάρυδο ή άλλο αρωματικό ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε
Μια χούφτα τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι , γραβιέρα ή παρμεζάνα)
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο (περίπου 1 κούπα) από το κρύο γάλα .
-Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι να βράσει.
-Όταν αρχίσει ο βρασμός το κατεβάζουμε για λίγο από τη φωτιά και ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι , ανακατεύοντας διαρκώς.
-Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
-Όταν "δέσει" αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει , το τριμμένο τυρί , το αλάτι και τα μπαχαρικά ανακατεύοντας λίγο ακόμα...
-Τέλος , προσθέτουμε τα αυγά , χτυπημένα και ομογενοποιούμε το μίγμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις!