tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπεσαμέλ

Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα.  Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο ,  στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά,  με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...

Ας τη φτιάξουμε:

tyropita krema2

Yλικά:


1 λίτρο γάλα
100γρ. αλεύρι 
60-80 γρ.βούτυρο 
3 αυγά
1 κ.γλ. αλάτι
Πιπέρι και μοσχοκάρυδο ή άλλο αρωματικό ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε
Μια χούφτα τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι , γραβιέρα ή παρμεζάνα)

Εκτέλεση:
- Διαλύουμε το αλεύρι  σε λίγο (περίπου 1 κούπα) από το  κρύο γάλα .
-Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι να βράσει.
-Όταν αρχίσει ο βρασμός το κατεβάζουμε για λίγο από τη φωτιά και ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι , ανακατεύοντας διαρκώς.
-Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
-Όταν "δέσει" αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά,  και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει , το τριμμένο τυρί  ,  το αλάτι και τα  μπαχαρικά ανακατεύοντας  λίγο  ακόμα...
-Τέλος , προσθέτουμε τα αυγά , χτυπημένα και ομογενοποιούμε το μίγμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...