tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Naan bread ή πιτες για σουβλάκια ή πιτόφυλλα

Διάλεξε όποια ονομασία από τις τρεις προτιμάς αν και δεν έχει και πολλή σημασία. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να τις φτιάξεις οπωσδήποτε αυτές τις αφράτες και μαλακές σπιτικές πιτούλες και να μην καταφύγεις ποτέ πάλι σε αυτές του εμπορίου αφού η διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική κι εύκολη κι η επιτυχία σίγουρη. Για την ιστορία θα αναφέρω ότι naan bread είναι τα ινδικά επίπεδα ψωμάκια, παρόμοια με τα εγχώρια γνωστά σε όλους μας πιτάκια που χρησιμοποιούμε με γύρο ή σουβλάκι αλλά η διαφορά τους είναι ότι περιέχουν γιαούρτι στη ζύμη κι αυτό τις κάνει πολύ αφράτες, ελαστικές και νόστιμες.

 naan bread1

Υλικά:

300 γρ. αλεύρι σκληρό

2 κ.γλ. ξηρή μαγιά

160 γρ. χλιαρό νερό

30 γρ.λάδι

50 γρ. γιαούρτι

1/2 κ.γλ. αλάτι

naan bread2naan bread3naan bread4naan bread5naan bread6naan bread7naan bread9naan bread10naan bread11naan bread12

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Περιμένουμε για 1-2 λεπτά και τότε προσθέτουμε όλα τα υλικά και κάνουμε ένα καλό ζύμωμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μπάλα που να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Την αδειάζουμε τότε σε αλευρωμένο μπωλ, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε μια-δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την αδειάζουμε τότε σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε έξι ίσα μέρη κι απλώνουμε  με την βοήθεια του πλάστη το κάθε κομμάτι σε φυλλαράκι 20 εκ. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα κομμάτια έτσι ώστε να σχηματίσουμε 6 φυλλαράκια. Ζεσταίνουμε τότε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε μέσα το πρώτο φυλλαράκι. Όταν δούμε ότι έχει σφίξει κι αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια τσεκάρουμε αν έχει ροδίσει από κάτω με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Αν έχει ροδίσει, γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να πάρει χρώμα και τοποθετούμε σε πιάτο συνεχίζοντας με το επόμενο μέχρι να τελειώσουν όλα. Είναι νόστιμα, αφράτα και μαλακά και μπορούμε να τα γεμίσουμε με γύρο κοτόπουλου, σουβλάκι, λουκάνικο ή σουτζούκι ή ακόμα με ψητά λαχανικά, φαλάφελ, μανιτάρια κ.λ.π.

Ακόμα μπορούμε όταν βγουν από τη φωτιά να τα ραντίσουμε με φρέσκο λάδι, να περάσουμε την επιφάνεια με λίγο σκόρδο ώστε να δώσει το άρωμα του και να τα πασπλίσουμε με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό.

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...