Λαγάνα χωρίς ζύμωμα (της Ελπίδας)
- Hits: 1532
Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό κι επίπεδο ψωμί , το πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι , με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά εδέσματα και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα! Η αγαπημένη φίλη , η ταλαντούχα Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας χάρισε τη συνταγή της “λαγάνα χωρίς ζύμωμα” , εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της προχώρησα στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Υπέροχες , πεντανόστιμες λαγάνες με τραγανή κρούστα και αφράτη εσωτερική ψίχα!
Υλικά για 2 λαγάνες:
600 γρ. αλεύρι μαλακό
410 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ ταχίνι
2 κ.σ. ηλιέλαιο
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
Για την επιφάνεια 50 ml νερό
1 κ.γλ. μέλι
Σουσάμι και μαυροσούσαμο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το ταχίνι , τη ζάχαρη , τη μαγιά και το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι όπου μέσα έχουμε προσθέσει και το αλάτι.
Τα ανακατεύουμε επίμονα με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να πετύχουμε ένα σχετικά ομοιογενές μίγμα που κολλάει αρκετά , σκεπάζουμε το μπωλ ή με σκέπασμα αν έχει ή με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό μέρος για όλη τη νύχτα.
Το πρωί λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη η οποία θα έχει φουσκώσει και θα έχει σχηματίσει ανάγλυφη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με λαδωμένα χέρια σχηματίζουμε τις λαγάνες τις οποίες τοποθετούμε σε δύο ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τις λαγάνες με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για καμμιά ωρίτσα. Τότε λαδώνουμε τα ακροδάχτυλά μας , και σχηματίζουμε λακουβίτσες σε όλη την επιφάνεια της κάθε λαγάνας. Διαλύουμε το μέλι μέσα στο νερό και με ένα πινέλο , περνάμε όλη την επιφάνεια . Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 210ο ενώ στον πάτο του φούρνου έχουμε τοποθετήσει ένα μεταλλικό δοχείο γεμάτο νερό . Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργήσει υγρασία στο φούρνο την ώρα του ψησίματος ώστε να σχηματιστεί τραγανή κρούστα στη λαγάνα. Μετά από 15-20 λεπτά ψησίματος , με προσοχή αφαιρούμε το δοχείο με το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα ανάλογα με το πόσο ξεροψημένη θέλουμε τη λαγάνα.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!