Κέικ σοκολάτας με κρέμα φράουλας και mascarpone
- Hits: 4837
"Τι είναι αυτό;” Με ρώτησε μια φίλη όταν είδε τη σχετική ανάρτησή μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…”Είναι μια τυροφραουλένια κρέμα που θα ενωθεί με ένα λασποσοκολατένιο κέικ” της απάντησα και θα συνθέσουν ένα λαχταριστό γλυκό. Και θα το φάτε όλο μόνοι σας; με ξαναρώτησε (με αγωνία , νομίζω)…Μα δε χρειάζεται να φάμε , της απάντησα…Μόνο και μόνο που το προφέρω γεμίζει το στόμα και μόνο που το βλέπω χορταίνω…Κι είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο κέικ μόνο που το κοιτάζει κανείς χορταίνει και με το παραπάνω . Αν μπει μάλιστα κανείς στον κόπο να το φτιάξει κι όλας , έχει χορτάσει από την πληθωρική και απολαυστική διαδικασία παρασκευής του πριν δοκιμάσει καν την πρώτη κουταλιά . Για την ιστορία έχω να ανακοινώσω ότι το μόνο που πρόλαβα να δοκιμάσω είναι λίγη κρέμα από τα τοιχώματα του μίξερ και λίγα τρίμματα λίγο πριν πλύνω την πιατέλα….
Υλικά:
Για το κέικ:
220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
90 γρ. κακάο
2 βανίλιες
1 κ.σ. μπέικιν
250 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
110 ml ηλιέλαιο
250 γρ. γιαούρτι
240 ml. καφέ φίλτρου χλιαρό
Για την κρέμα φράουλας-τυριού:
1 κουτί φυτική σαντιγύ τύπου Morfat
1 κούπα άχνη ζάχαρη
400 γρ. τυρί mascarpone
300 γρ. φράουλες
7 φύλλα ζελατίνης
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι , το κακάο , το μπέικιν και τις βανίλιες.
Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη , τα αυγά και το ηλιέλαιο μαζί , μέχρι να γίνουν μια παχιά και λεία κρέμα. Τότε προσθέτουμε το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια το μίγμα αλεύρι-κακάο σταδιακά. Τέλος προσθέτουμε τον καφέ και χτυπάμε για λίγο ακόμα μέχρι να πετύχουμε ένα λείο , σχετικά αραιό μίγμα. Το μοιράζουμε σε δυο φόρμες 24. εκ. στις οποίες έχουμε στρώσει λαδόκολλες και τα ψήνουμε ένα-ένα , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 30-35 λεπτά. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε μέσα στη φόρμα για να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε δυο σχάρες.
Ετοιμάζουμε τότε την κρέμα: Πλένουμε τις φράουλες και τι καθαρίζουμε από τα φυλλαράκια τους. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και αφού τα στίψουμε καλά με το χέρι μας τα διαλύουμε σε 3 κ.σ. βραστό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ για πέντε λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει και τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά την άχνη. Όταν ενσωματωθεί προσθέτουμε το τυρί mascarpone και στη συνέχεια τον πολτό από τις φράουλες. Τέλος προσθέτουμε το υγρό με τα διαλυμένα φύλλα ζελατίνης και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα. Η κρέμα μας είναι έτοιμη και την τοποθετούμε για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Τοποθετουμε τότε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη μισή σχεδόν κρέμα με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε με προσοχή το δεύτερο κέικ και τελειώνουμε αδειάζοντας όλη την κρέμα από πάνω , φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαινά μέρη του γλυκού. Με τη σπάτουλα κάνουμε ακανόνιστες κινήσεις ώστε να πετύχουμε ανάγλυφη επιφάνεια , στολίζουμε με λίγες φρέσκες φράουλες και χρωματιστή τρούφα ή ό,τι άλλο προτιμούμε. Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο και το κέικ είναι έτοιμο.
Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε γαρνίροντας προαιρετικά με σιρόπι φράουλας.
Καλή επιτυχία!