Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
- Hits: 6889
Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιό αγαπημένα γλυκίσματα των παιδικών μου χρόνων. Είναι από τα πρώτα γλυκά που θέλησα να μάθω να φτιάχνω…όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια!!! Και δεν ήταν καθόλου δύσκολο……σαν ποιηματάκι θυμάμαι τη μητέρα μου να ''απαγγέλει'' την αναλογία των υλικών. Εκείνο που με ενθουσιάζει με το χαλβά είναι ότι θεωρείται το γλυκό …με τα χίλια πρόσωπα. Μπορούμε να του προσθέσουμε ποικιλία υλικών και αρωμάτων και να έχει κάτι το διαφορετικό κάθε φορά , πότε με ξηρούς καρπούς , πότε με αποξηραμένα φρούτα , πότε με ξύσμα εσπεριδοειδών και πότε με μπαχαρικά με αποκορύφωμα την αγαπημένη κανέλα!
Ας τον δούμε :
YΛΙΚΑ:
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
(ή 1ποτήρι ψιλό κι 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι)
Για το σιρόπι :
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1κ.γλ. κανέλα και 1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Τριμμένο καρύδι , καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα για το γαρνίρισμα….
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό και βράζω για 4-5 λεπτά μετρώντας από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός. Αφήνω το σιρόπι στην άκρη και συνεχίζω….
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα τοποθετώ το λάδι και το σιμιγδάλι και ανοίγω το μάτι της κουζίνας στο δυνατό. Με μια ξύλινη κουτάλα αναδεύω και περιμένω να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι και να πάρει ένα μελαχρινό χρώμα. Με προσοχή, επειδή θα πιτσιλίσει πολύ και υπάρχει κίνδυνος να καούμε, ρίχνουμε το σιρόπι χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το ανακάτεμα…..Ανακατεύουμε ζωηρά έως ότου θα απορροφηθούν τα υγρά, το μίγμα θα γίνει στέρεο και συμπαγές και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας. Μεταφέρουμε σε φόρμα για να του δώσουμε το σχήμα που προτιμούμε και το γυρίζουμε σε πιατέλα.. Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι , καβουρδισμένο σουσάμι , κανέλα…...και απολαμβάνουμε!
Παραλλαγές :
-Mπορούμε να καβουρδίσουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά ΔΥΟ ΧΟΥΦΤΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ και να τις προσθέσουμε στο τέλος στο μίγμα μας και στο σιρόπι να προσθέσουμε ξύσμα ενός ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ.
-Μπορούμε ακόμα να καβουρδίσουμε ΣΟΥΣΑΜΙ και να το προσθέσουμε στο μίγμα μαζί με ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ (μαύρη) ΣΤΑΦΙΔΑ. Απαραίτητο εδώ είναι και το ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ!
-Μπορούμε να καβουρδίσουμε ΑΜΥΓΔΑΛΑ (φιλέ) και στο σιρόπι να προσθέσουμε ξύσμα
ενός ΛΕΜΟΝΙΟΥ!
-Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο χοντρό σιμιγδάλι ή να προσθέσουμε στο τέλος κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα!
Καλή επιτυχία!