tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ρολό red velvet

Καμιά φορά τα πράγματα στη ζαχαροπλαστική δεν είναι μόνο θέμα γεύσης αλλά και άποψης και εικόνας και διάθεσης και στιγμής…

Η αλήθεια είναι ότι μια αδυναμία στο ρολό παντεσπάνι την έχω…Ναι αυτό το κλασικό, υπέροχο γλυκό με το αφράτο παντεσπάνι, και τη μαρμελάδα να περιστρέφεται περίτεχνα στο εσωτερικό του. Και μετά ήρθε “η αραπίνα”, το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μου χρόνων που με εντυπωσίαζε και που το θεωρούσα εξόχως δύσκολο να το πετύχει κανείς. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το αγαπάς…Κι έτσι προέκυψε και αυτό εδώ το εκρηκτικό ρολό στο χρώμα του πάθους…

rolo red velvet1

Υλικά για το παντεσπάνι:

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν

4 αυγά

2 βανίλιες

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ. κακάο

20 ml υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για το σιρόπι:

1/2 κούπα νερό

1/2 κούπα ζάχαρη

1 κ.σ. κονιάκ

Για την κρέμα:

200 ml κρέμα γάλακτος (κρύα)

400 γρ. κρέμα τυρί

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

Λίγη ακόμα άχνη και μια χούφτα νιφάδες καρύδας για το ρολό

rolo red velvet2rolo red velvet3rolo red velvet4rolo red velvet5rolo red velvet6rolo red velvet7rolo red velvet8rolo red velvet9rolo red velvet10rolo red velvet11rolo red velvet13rolo red velvet14rolo red velvet16rolo red velvet17rolo red velvet18rolo red velvet19rolo red velvet20rolo red velvet21rolo red velvet22rolo red velvet23rolo red velvet24rolo red velvet25

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι με το μπέικιν, τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύδι και χτυπάμε για λίγα λεπτά με το μίξερ μέχρι να πετύχουμε ένα βελούδινο, αφράτο μίγμα. Τότε ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος το κακάο κοσκινισμένο. Απλώνουμε στο ταψί του φούρνου ένα αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε πάνω το μίγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 30 λεπτά.

Όταν ψηθεί τοποθετούμε ένα δεύτερο αντικολλητικό χαρτί πάνω στον πάγκο της κουζίνας και το πασπαλίζουμε με άχνη. Αναποδογυρίζουμε το ψημένο παντεσπάνι πάνω εκεί με προσοχή και τυλίγουμε σε ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι 2 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα: σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού ενώ σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε το τυρί-κρέμα με την άχνη. Ενώνουμε στη συνέχεια το περιεχόμενο των δυο μπωλ κι η κρέμα για τη γέμιση είναι έτοιμη. Στο σημείο αυτό, καλό είναι να βάλουμε την κρέμα στο ψυγείο για να παγώσει και να σφίξει ώστε να είναι πιο εύχρηστη. 

Τότε ξεδιπλώνουμε το ρολό, κόβουμε με ένα μαχαίρι λίγο από τις άκρες του ώστε να ευθυγραμμιστεί και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις άκρες για τη διακόσμηση του γλυκού, το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο και αδειάζουμε στην επιφάνεια τα 2/3 της κρέμας. Την απλώνουμε με μια σπάτουλα και τυλίγουμε πάλι το ρολό. Το μεταφέρουμε στην πιατέλα και το σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Πασπαλίζουμε με την καρύδα και με τα ψίχουλα που θα σχηματίσουμε από τις άκρες που κόψαμε.

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...