Ρολό red velvet
- Hits: 557
Καμιά φορά τα πράγματα στη ζαχαροπλαστική δεν είναι μόνο θέμα γεύσης αλλά και άποψης και εικόνας και διάθεσης και στιγμής…
Η αλήθεια είναι ότι μια αδυναμία στο ρολό παντεσπάνι την έχω…Ναι αυτό το κλασικό, υπέροχο γλυκό με το αφράτο παντεσπάνι, και τη μαρμελάδα να περιστρέφεται περίτεχνα στο εσωτερικό του. Και μετά ήρθε “η αραπίνα”, το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μου χρόνων που με εντυπωσίαζε και που το θεωρούσα εξόχως δύσκολο να το πετύχει κανείς. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το αγαπάς…Κι έτσι προέκυψε και αυτό εδώ το εκρηκτικό ρολό στο χρώμα του πάθους…
Υλικά για το παντεσπάνι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
4 αυγά
2 βανίλιες
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. κακάο
20 ml υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για το σιρόπι:
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα:
200 ml κρέμα γάλακτος (κρύα)
400 γρ. κρέμα τυρί
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
Λίγη ακόμα άχνη και μια χούφτα νιφάδες καρύδας για το ρολό
Εκτέλεση :
Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι με το μπέικιν, τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύδι και χτυπάμε για λίγα λεπτά με το μίξερ μέχρι να πετύχουμε ένα βελούδινο, αφράτο μίγμα. Τότε ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος το κακάο κοσκινισμένο. Απλώνουμε στο ταψί του φούρνου ένα αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε πάνω το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 30 λεπτά.
Όταν ψηθεί τοποθετούμε ένα δεύτερο αντικολλητικό χαρτί πάνω στον πάγκο της κουζίνας και το πασπαλίζουμε με άχνη. Αναποδογυρίζουμε το ψημένο παντεσπάνι πάνω εκεί με προσοχή και τυλίγουμε σε ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι 2 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα: σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού ενώ σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε το τυρί-κρέμα με την άχνη. Ενώνουμε στη συνέχεια το περιεχόμενο των δυο μπωλ κι η κρέμα για τη γέμιση είναι έτοιμη. Στο σημείο αυτό, καλό είναι να βάλουμε την κρέμα στο ψυγείο για να παγώσει και να σφίξει ώστε να είναι πιο εύχρηστη.
Τότε ξεδιπλώνουμε το ρολό, κόβουμε με ένα μαχαίρι λίγο από τις άκρες του ώστε να ευθυγραμμιστεί και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις άκρες για τη διακόσμηση του γλυκού, το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο και αδειάζουμε στην επιφάνεια τα 2/3 της κρέμας. Την απλώνουμε με μια σπάτουλα και τυλίγουμε πάλι το ρολό. Το μεταφέρουμε στην πιατέλα και το σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με την καρύδα και με τα ψίχουλα που θα σχηματίσουμε από τις άκρες που κόψαμε.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!