Κέικ με κίτρινη κολοκύθα
- Hits: 15335
Ένα πολύ νόστιμο , αφράτο , εύκολο , ζουμερό και ωραιότατο κέικ θα φτιάξουμε σήμερα. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η αγαπημένη , κίτρινη κολοκύθα , ένα αγαπημένο υλικό που σε κάθε φθινοπωρινή εικόνα σχεδόν πάντα είναι εκεί μαζί με τα μήλα και τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων...Τώρα είναι η εποχή της και την απολαμβάνουμε όσο και όποτε θέλουμε αλλά καλό θα είναι όταν την βρίσκουμε σε αφθονία να την αποθηκέυουμε στην κατάψυξη , τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια , χωρισμένη σε ποσότητες των 500 γρ. περίπου…Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να την χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο…
Ας φτιάξουμε λοιπόν το κέικ μας:
Υλικά:
400 γρ. τριμμένη , κίτρινη κολοκύθα
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
1 κοφτό κ. γλ. σόδα
1 κ. γλ. κανέλα -μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
280 γρ. καστανή ζάχαρη
4 αυγά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κούπα ηλιέλαιο
2 κ.σ. βούτυρο
60 γρ. καρύδι χοντροτριμμένο
2 κ.σ. σουσάμι
1/2 κούπα σταφίδες
Εκτέλεση :
-Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη (ή στον πολυκόφτη). Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το βούτυρο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Εδώ σταματάει το μίξερ. Προσθέτουυμε την τριμμένη κολοκύθα και το τζίντζερ και αναμιγνύουμε με σπάτουλα ή μαρίζ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα καρύδια , το σουσάμι και τις σταφίδες και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28εκ. . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για περίπου 50 λεπτά . Θέλουμε να έχει ροδοψηθεί και να χωρίζει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ελέγχουμε και με τη λάμα του μαχαιριού… Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…Καλή επιτυχία!