tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με κίτρινη κολοκύθα

Ένα πολύ νόστιμο , αφράτο , εύκολο , ζουμερό και ωραιότατο κέικ θα φτιάξουμε σήμερα. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η αγαπημένη , κίτρινη κολοκύθα  , ένα αγαπημένο υλικό που σε κάθε φθινοπωρινή εικόνα σχεδόν πάντα είναι εκεί μαζί με τα μήλα και τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων...Τώρα είναι η εποχή της και την απολαμβάνουμε όσο και όποτε θέλουμε  αλλά καλό θα είναι όταν την βρίσκουμε σε αφθονία να την αποθηκέυουμε στην κατάψυξη ,  τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια , χωρισμένη σε ποσότητες των 500 γρ. περίπου…Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να την χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο…

Ας φτιάξουμε λοιπόν το κέικ μας:

keik kolokutha1

Υλικά:

400 γρ. τριμμένη , κίτρινη κολοκύθα

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.γλ. μπέικιν

1 πρέζα αλάτι

1 κοφτό κ. γλ. σόδα

1 κ. γλ. κανέλα -μοσχοκάρυδο

1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

280 γρ. καστανή ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά

1 κούπα ηλιέλαιο

2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη

60 γρ. καρύδι χοντροτριμμένο

2 κ.σ. σταφίδες ή cranberries

Λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα 

keik kolokutha2keik kolokutha3keik kolokutha4keik kolokutha5keik kolokutha6keik kolokutha7

Εκτέλεση : 

-Καθαρίζουμε την κολοκύθα  , την τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη και τη βάζουμε σε σουρωτήρι πασπαλίζοντας τη με ελάχιστη ζάχαρη. Θέλουμε να στραγγίσουν τα υγρά της αλλά δεν τη στίβουμε για να γίνει αφράτο το κέικ. Μπορούμε επίσης  να την τρίψουμε από την προηγούμενη και να τη βάλουμε με το σουρωτήρι μέσα σε μια λεκανίτσα , στο ψυγείο. Εννοείται ότι θα τη φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

-Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν , το αλάτι , τη σόδα , και τα μπαχαρικά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το βούτυρο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Εδώ σταματάει το μίξερ…. Προσθέτουυμε την τριμμένη κολοκύθα και το τζίντζερ και αναμιγνύουμε με σπάτουλα ή μαρίζ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα καρύδια και  τις σταφίδες ή τα cranberries και τέλος το μίγμα του αλευριού. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί Νο 32 και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για περίπου 50 λεπτά . Θέλουμε να έχει ροδοψηθεί και να χωρίζει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ελέγχουμε και με τη λάμα του μαχαιριού… Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...