tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βάση για γλυκιά τάρτα (pate sucree)

Η βάση αυτή αποτελεί λατρεμένη , κορυφαία ζαχαροπλαστική δημιουργία και η καταγωγή της είναι η Γαλλία! Είναι  βουτυρένια κι αέρινη κι αποτελεί το θεμέλιο για ένα σωρό γλυκές τάρτες. Η επιτυχία της εξαρτάται κατά πολύ από το γρήγορο και βιαστικό , σχεδόν απρόσεκτο ζύμωμα αλλά κι από τα παγωμένα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς το βιαστικό ζύμωμα κι αυτά ακριβώς τα παγωμένα υλικά είναι αυτά που θα εξασφλίσουν την μπισκοτένια υφή και τα τραγανά επίπεδα στο εσωτερικό της. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σωρό γλυκές νοστιμιές γεμίζοντάς την με κρέμες κάθε λογής…

pate sucree1

Υλικά για μια ταρτιέρα 24 εκ.

170 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

110 γρ. βούτυρο (κρύο απ’ ευθείας από το ψυγείο)

1 κ.σ. ζάχαρη

60 ml παγωμένο νερό

Μια τσιμπιά αλάτι

pate sucree3pate sucree4pate sucree5pate sucree6pate sucree7pate sucree8pate sucree9pate sucree10pate sucree11pate sucree12pate sucree13pate sucree14

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι , τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τότε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το δουλεύουμε με τα χέρια μας πιέζοντας το βούτυρο και ενώνοντάς το με το αλεύρι έτσι ώστε να σχηματιστούν χοντρά , βουτυρένια ψίχουλα. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα ώστε να διατηρηθεί η χαμηλή θερμοκρασία του βουτύρου και να μη λιώσει και λασπώσει μαζί με το αλεύρι (εγώ βάζω και το αλεύρι στο ψυγείο πριν τη χρήση). Τότε προσθέτουμε και το παγωμένο νερό και κάνουμε ένα βιαστικό ζύμωμα μέχρι να σχηματίσουμε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Τότε αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε πάνω την ζυμαρένια μπάλα η οποία πρέπει να είναι αρκετά σκληρή. Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την απλώνουμε με τον πλάστη δίνοντάς της κυκλικό σχήμα διαμέτρου 26-27 εκ.

Με τη βοήθεια του πλάστη ρολάρουμε και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά  βουτυρωμένη ταρτιέρα (24εκ.)  φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματά της. Με τα δάχτυλά μας σχηματίζουμε το χαρακτηριστικό σχέδιο του τελειώματος της τάρτας που μοιάζει με μπορντούρα και αφού την τρυπήσουμε κοντά-κοντά με ένα πιρούνι , την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδοψηθεί , έτοιμη προς κάθε χρήση. 

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...