tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Το άρωμα του λεμονιού είναι γοητευτικό και απ' όσο ξέρω πολλοί το λατρεύουν…Τολμώ να πω πως για κάποιους είναι λατρεία , παρόμοια μ' αυτή της σοκολάτας…Μια απ' αυτούς τους λάτρεις , μανιακούς του λεμονιού είμαι κι εγώ , όχι μόνο  του χυμού αλλά των αρωμάτων και των αιθέριων ελαίων του…Πόσο μου αρέσει να "ξύνω" τη σάρκα του και να μυρίζω τον καρπό του! Ακόμα και το άνθος του όταν μυρίζω…το απολαμβάνω  και με συνεπαίρνει το μεθυστικό άρωμά του το οποίο  θεωρώ αξεπέρστο . Όταν είναι η εποχή που βγαίνουν αυτά τα ωραία , χοντρόφλουδα , αρωματικά  λεμόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα τιμήσω δεόντως . Θα φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό του κουταλιού , με την αρχοντιά και την διακριτική γεύση το οποίο καταναλώνω με φειδώ σα να πρόκειται για κάτι βαρύτιμο που μια-δυο μικρές πιρουνιές αρκούν ….

lemoni koytalioy1


Yλικά :
550 γρ. καθαρισμένη , έτοιμη φλούδα
1 κιλό ζάχαρη
500 ml νερό
Χυμό από ένα μικρό λεμόνι.
Προαιρετικά 1-2 βανίλιες (το άρωμά τους δένει πολύ  αλλά το αποφεύγω για να απολαμβάνω ατόφιο το άρωμα του λεμονιού) 

lemoni koytalioy2lemoni koytalioy3

lemoni koytalioy5lemoni koytalioy6lemoni koytalioy7lemoni koytalioy8lemoni koytalioy9lemoni koytalioy10
Εκτέλεση :
Πλένω πολύ καλά τα λεμόνια ακόμα και με σφουγγάρι και τα αφήνω να στεγνώσουν. Με ένα τρίφτη χειρός (αυτόν που χρησιμοποιούμε για να τρίψουμε την παρμεζάνα) τρίβουμε το εξωτερικό τους όπως όταν παίρνουμε το ξύσμα. Στη συνέχεια κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος τους και τότε , κάθετα τα χωρίζουμε στη μέση , και πάλι κάθετα στα τέσσερα και στα οκτώ . Το κάθε κομμάτι από αυτά το καθαρίζουμε από το εσωερικό του ,ωστε να μείνει μόνο η λευκή σάρκα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες . Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να πάρουμε την ποσότητα που θέλουμε (περίπου τρία μεγάλα λεμόνια μας δίνουν μισό κιλό καθαρής φλούδας).
Σε μεγάλη , βαθιά κατσαρόλα βάζω άφθονο νερό να βράσει και ρίχνω μέσα τις φλούδες . Τις βράζω για 10 λεπτά και τις  σουρώνω . Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για μια φορά ακόμα . Τις σουρώνω πάλι και  τις πιέζω απαλά με μια κουτάλα  μέσα στο σουρωτήρι για να στραγγίσουν από τα υγρά τους όσο το δυνατόν περισσότερο . Περιμένω να στγνώσουν και να κρυώσουν καλά . Βάζω τότε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζω για να γίνουν σιρόπι για 5 λεπτά . Μετά προσθέτω και τις φλούδες λεμονιού . Ξαφρίζω αν είναι αναγκαίο. Βράζω για 15-20 λεπτά ακόμα και αποσύρω από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω για αρκετές  ώρες . Τότε  βάζω το γλυκό να βράσει λίγο ακόμα για να εξατμιστούν τυχόν υγρά που έχει βγάλει και στην τελευταία βράση , προσθέτω και το χυμό λεμονιού.. Περιμένω να κρυώσει και το μεταφέρω σε στεγνό και καθαρό βάζο…
Καλή επιτυχία!
Σημείωση: Πολλοί αφήνουν για κάποιες ώρες τις ζεματισμένες φλούδες λεμονιού σε μια λεκάνη με νερό για να ξεπικρίσουν εντελώς….Εγώ δεν ακολουθώ αυτή τη διαδικασία γιατί προτιμώ αυτή την ελαφρά "σπιρτάδα" που απομένει … Πριν αποφασίσετε αν χρειάζεται άλλο ξεπίκρισμα , μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη απο τη φλούδα μετά το δεύτερο ζεμάτισμα…και να ενεργήσετε ανάλογα….

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...