tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπισκότα βουτύρου thumbprint (γεμιστά)

Δεν είμαι σίγουρη ότι ο τίτλος γεμιστά είναι ο πλέον κατάλληλος μιας και όταν αναφερόμαστε σε γεμιστά μπισκότα , συνήθως το μυαλό πηγαίνει σε μπισκότα “σάντουιτς” με μια στρώση μαρμελάδας ή πραλίνας ή κρέμας βανίλιας στο κέντρο. Τα συγκεκριμένα μπισκότα κατά κυριολεξία είναι τα “μπισκότα με το αποτύπωμα του αντίχειρα” , εξού και η μετάφραση της λέξης “thumbprint”  και με μια πιο απλή περιγραφή θα τα έλεγα υπέροχα , τραγανά , βουτυρένια μπισκότα με μια λακουβίτσα στο κέντρο γεμάτη πλούσια γεύση μαρμελάδας ή πραλίνας. Την πανδαισία συπληρώνει μια λεπτή κλωστή γλάσου που κάνει τα μικρά , χαριτωμένα μπισκότα ακόμα πιο όμορφα…Συνηθίζεται να φτιάχνονται στις γιορτές των Χριστουγέννων μα δε βρίσκω το λόγο γιατί να μην τα φτιάχνουμε πιο συχνά αφού είναι απολαυστικά , πανέμορφα και διασκεδαστικά στην παρασκευή τους. Δοκιμάστε τα μαζί με μια κούπα τσάι , θα με θυμηθείτε…

thumbprint1

Υλικά:

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

140 γρ. ζάχαρη

210 γρ. βούτυρο

1 μέτριο αυγό

2 βανίλιες

Μια τσιμπιά αλάτι

Μαρμελάδα της προτίμησής μας

ή και πραλίνα φουντουκιού

Για το γλάσο:

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες νερό και άλλες λίγες χυμό λεμονιού

thumbprint2thumbprint3thumbprint4thumbprint6thumbprint7thumbprint9thumbprint10thumbprint11thumbprint12thumbprint13thumbprint14thumbprint15thumbprint17thumbprint18thumbprint19thumbprint20thumbprint21thumbprint23thumbprint25thumbprint24

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι. 

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τις βανίλιες. Αν σβολιάζει δεν ανησυχούμε , στην πορεία “θα στρώσει” το μίγμα. Προσθέτουμε τότε το αλεύρι σε δυο-τρεις δόσεις και τέλος το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα . Θα έχουμε ένα σφιχτό και ελαφρά κολλώδες μίγμα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε για 45 λεπτά στο ψυγείο. Αδειάζουμε τότε το μίγμα στον πάγκο εργασίας και τον χωρίζουμε σε 30 κομμάτια. Πλάθουμε μπαλάκια με τα χέρια μας και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους στο ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα. Πιέζουμε με την παλάμη μας πολύ ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο για 5λεπτά. Βγάζουμε τότε το ταψί από το φούρνο και σχηματίζουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο τους χωρίς να τα τρυπήσουμε ως κάτω με τη βοήθεια μιας χοντρής ξύλινης βέργας ή την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας σε μέγεθος όμοιο με τον αντίχειρά μας από όπου και η ονομασία. (Εγώ χρησιμοποιώ ένα ξύλινο μικρό γουδοχέρι από γουδί μπαχαρικών). Δυναμώνουμε τότε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπισκότα . Περιμένουμε να κρυώσουν αρκετά και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του εσπρέσο με όποια γέμιση προτιμάμε . Εγώ γέμισα λίγα με μαρμελάδα από νεκταρίνια , λίγα με μαρμελάδα από αγριοκέρασα και λίγα με πραλίνα φουντουκιού.

Τέλος ετοιμάζουμε το γλάσο: Ρίχνουμε την άχνη σε ένα μπωλ και τόσες σταγόνες νερού και χυμού λεμονιού ώστε να σχηματιστεί ένα παχύ και πυκνό γλάσο που να στέκεται. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αποκτήσει το γλάσο βελούδινη υφή και το ρίχνουμε μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων. Ψαλιδίζουμε λίγο την μία άκρη του και πιέζοντας , στολίζουμε τα μπισκοτάκια μας. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί λίγο το σχέδιο και σερβίρουμε.

Είναι εξαιρετικά!

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...