Κουλουράκια κρασιού με κάρδαμο
- Hits: 6286
Αντί για σύσταση για τα συγκεκριμένα κουλούρια θα πω το εξής : Η μητέρα μου είναι αξεπέραστη στην κατασκευή κουλουριών . Στα Πασχαλινά , στα πορτοκαλοκούλουρα , στα μουστοκούλουρα ..κλπ…λες κι έχει ένα πολύ λεπτό αισθητήρα μέσα της και σταματάει την προσθήκη αλευριού στον κατάλληλο κόκκο! Είναι λοιπόν ο πιο αυστηρός κριτής κι ο πιο απαιτητικός δοκιμαστής . Όσες φορές κι αν έφτιαξα κουλουράκια η απάντησή της ήταν: “Ωραία , Μπέττυ μου , αλλά σου έπεσε λίγο περισσότερο αλεύρι” ή “ήθελαν λίγο αλεύρι ακόμα , γι' αυτό σου άπλωσαν” . Αυτή τη φορά όμως με έκπληξη δεχτηκα την απάντησή της και τη θετική κριτική της , λιτή , Λακωνική και περιεκτική : "Μπέττυ…ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ! "...
Δείτε τα :
500 γρ. κοκ. φαρίνα
120 ml λευκό κρασί (περίπου μισή κούπα)
210 ml λάδι (ανάμικτο ελαιόλαδο κι ελαφρύ) (περίπου μισή κούπα)
130 γρ. ζάχαρη (περίπου μισή κούπα)
2 κ.γλ. τριμμένο κάρδαμο
Σουσάμι για το ψήσιμο
Εκτέλεση :
Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια λεκάνη ζυμώματος και τα αναμιγνύουμε για λίγη ώρα με το σύρμα . Προσθέτουμε τότε τη φαρίνα σε δυο δόσεις και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πετύχουμε μια λαδερή , αφράτη κι εύπλαστη ζύμη . Παίρνουμε ζύμη όσο ένα μικρό καρύδι , πλάθουμε λεπτά κορδονάκια , τα κάνουμε κουλουράκια , τα βουτάμε στο σουσάμι από τη μία πλευρά και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην προτελευταία σχάρα , για 20 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσουν . Περιμένουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.
-Αν θέλουμε να κολλάει καλύτερα πάνω το σουσάμι , καλό είναι να τα βρέχουμε λιγάκι με νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου .
-Καλό είναι να τα πλάθουμε απ’ ευθείας στα χέρια (είναι πολύ εύπλαστα) και όχι στον πάγκο εργασίας γιατί “χωρίζει” η ζύμη λόγω του κρασιού!
Καλή επιτυχία!