Κεκάκια με κακάο και γλάσο σοκολάτας
- Hits: 6143
Αυτά τα τόσο εύκολα , αφράτα και γλυκά κεκάκια έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες….κι ο λόγος είναι ότι τα στολίζουμε με σοκολατένιο γλάσο και με χρωματιστή τρούφα και τα μετατρέπουμε σε ένα γιορτινό και υπέροχο κέρασμα…έτσι μπάινουμε σιγά -σιγά σε κλίμα και διάθεση προετοιμασίας για τις γιορτές των Χριστουγέννων…Tώρα βέβαια αν τα φτιάξουμε κι άλλες στιγμές του χρόνου δε νομίζω ότι θα δυσκολευτούμε να τα "καταναλώσουμε" καθώς είναι προκλητικά νόστιμα , ζουμερά , εθιστικά , σοκολατένια...
Δείτε τα :
2 κούπες αλέυρι κοκ.
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο (γεμάτες)
1 κ.γλ. μπέικιν (γεμάτο)
2-3 βανίλιες
2 αυγά καλά χτυπημένα
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα γάλα (φέσκο)
Για το γλάσο :
100 γρ. κουβερτούρα
60 γρ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
40 γρ. μαργαρίνη
Λίγη χρωματιστή τρούφα για το στόλισμα
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά το αλέυρι με το μπέικιν , το κακάο , τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Στο κέντρο σχηματίζουμε μια λακούβα και ρίχνουμε εκεί τα υγρά (αυγά , λάδι , γάλα) . Σιγά -σιγά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αρχίζουμε να ενώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματίσουμε ένα βελούδινο , παχύρευστο μίγμα. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις θήκες για μάφινς (ή σιλικόνης ή άλλες καλά βουτυρωμένες ή χάρτινες) κατά τα 3/4. Αν οι θήκες είναι μικρές μπορεί να βγουν και 16-17 κομμάτια , αλλιώς θα βγουν 12-14 κεκάκια . Ψήνουμε , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 15-20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το γλάσο :
Ζεσταίνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια μαζί με το γάλα στο φούρνο μικροκυμμάτων για 1 λεπτό (προσέχουμε να μην ανεβάσει πολύ θερμοκρασία η κουβερτούρα και καεί , θέλουμε μόνο να ζεσταθεί) . Τότε προσθέτουμε και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε σχολαστικά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα . Αν χρειαστεί ξαναβάζουμε στα μικροκύμματα για μισό λεπτό ακόμα. Περιμένουμε για λίγα λεπτά και τότε παίρνουμε ένα -ένα κεκάκι και βουτάμε την κορυφή του μέσα στο γλάσο και αμέσως το πασπαλίζουμε με την τρούφα για να κολλήσει πάνω .
Τα αραδιάζουμε στην πιατέλα μας και τα απολαμβάνουμε…
Καλή επιτυχία….