Κέικ με ροδάκινα
- Hits: 6919
Αυτό που μου αρέσει με την κουζίνα είναι το γεγονός ότι συμβαδίζει με τις παραδόσεις , με τις γιορτές αλλά και με τις εποχές του χρόνου και τους δίνει το δικό της χρώμα και τη δική της γεύση. Ας μην αναφέρω πραδείγματα , πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουμε τι θέλω να πω…. κάθε εποχή του χρόνου η φύση (ανα περιοχή) προσφέρει τα δικά της δώρα κι εμείς τα αξιοποιούμε όσο μπορούμε καλύτερα….ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε… Το ροδάκινο , τώρα το καλοκαίρι , έχει την τιμητική του μαζί με τόσα άλλα φρούτα . Αφού το κάναμε μαρμελάδα , κομπόστα , χυμό , αφού το βάλαμε ακόμα και στη σαλάτα μας…ένα κέικ να μην το φτιάξουμε;
Ας το φτιάξουμε :
Yλικά:
150 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. μπέικιν
180 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
120 γρ. μαργαρίνη
2 μεγάλα αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά
100 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο
3 -4 ροδάκινα ή νεκταρίνια (ανάλογα με το μέγεθος) κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 κ.γλ. κανέλα
Λίγη ακόμα κανέλα και λίγη άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα {webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το γιαούρτι και τις βανίλιες. Σε λεκάνη έχουμε αναμίξει καλά τα δυο αλεύρια με το μπέικιν και το 1/2 κουταλάκι κανέλα τα οποία προσθέτουμε τώρα στο μίγμα αυγού -γιαουρτιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σπάτουλα ή μαρίζ . Τέλος προσθέτουμε τη μαρμελάδα την οποία ενώνουμε καλά .
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 25x25 και στρώνουμε κάτω το μισό μίγμα. Απλώνουμε πάνω στο μίγμα τα μισά κομμάτια φρούτου. Φροντίζουμε να "σπρώξουμε" τα πιο άσχημα κομμάτια αφού θα σκεπαστούν με το υπόλοιπο μίγμα. Σκεπάζουμε , λοιπόν , με το υπόλοιπο μίγμα και από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα και προσεχτικά τα υπόλοιπα φετάκια ροδάκινου. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου.
Όταν κρυώσει το απολαμβάνουμε με τον καφέ μας!!! ;)