Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ και μελάσα (gingerbread cookies)
- Hits: 4153
Πρώτα-πρώτα με κέρδισε η περιήγηση στις κουζίνες και στις παραδόσεις άλλων τόπων. Στη συνέχεια ήρθε η προσεκτική ματιά και παρακολούθηση των επιτυχημένων foodbloggers στις γειτονιές του κόσμου. Ομολογώ πως οι Αμερικανίδες συνάδελφοι είναι πολύ συνεπείς και ακριβείς σε αυτό που κάνουν και η δουλειά τους με εντυπωσίασε και με ξενάγησε στον κόσμο των γεύσεων και των παραδόσεών τους ώστε με παρέσυρε πολλές φορές σε δοκιμές , σχεδόν πάντα επιτυχημένες…
Μετά ήρθε η ανακάλυψη (που έγινε λατρεία) της γεύσης του τζίντερ αλλά και της μαγικής σε δυνατότητες και ιδιότητες , μελάσας. Όλα αυτά μαζί τι μας δίνουν ; Τα εκπληκτικά , πεντανόστιμα , τρισχαριτωμένα και δημοφιλή gingerbread cookies…
Yλικά:
320-330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
80 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κανέλα+γαρύφαλλο+μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κυβάκι φρέσκο τζίντερ τριμμένο
110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. μελάσα
1 αυγό
Για τη διακόσκηση:
1 κούπα άχνη
2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
χρωματιστή τρούφα ή ζαχαρωτές βρώσιμες χάντρες
Εκτέελση:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , τη σόδα , τα μπαχαρικά και το τριμμένο τζίντζερ κι ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό κι όταν ενσωματωθεί προσθέτουμε και τη μελάσα. Όταν ενσωματωθεί κι αυτή καλά αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι. Στην αρχή αναδεύουμε με το μίξερ αλλά στη συνέχεια όσο το μίγμα σφίγγει συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και να το ενσωματώνουμε με τη μαρίζ. Οταν σχηματίσουμε μια σφιχτή , ελαστική κι εύπλαστη ζύμη σχηματίζουμε μια μπάλα , την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε μια ώρα στο ψυγείο. Τότε βάζουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα , κόβουμε ένα κομμάτι από το μίγμα( δεν το δουλεύουμε όλο μαζί για να είναι πιο εύκολο στο άνοιγμα) και αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη φαγητού το απλώνουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 4-5 χιλιοστών. Με τη βοήθεια των κουπ-πατ σχηματίζουμε σχεδιάκια τα οποία αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Το μίγμα που έμεινε ενδιάμεσα στα σχέδια το ξαναπλάθουμε και σχηματίζουμε λίγα μπισκότα ακόμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλη τη ζύμη.
Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για7-10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τότε το γλάσο: Ρίχνουμε σε ένα μπωλ την άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Θέλουμε να πετύχουμε ένα σφιχτό μίγμα που να στέκεται γι’ αυτό προσθέτουμε το χυμό με προσοχή , σταγόνα-σταγόνα. Μεταφέρουμε τότε το γλάσο σε λεπτό κορνέ (εγώ χρησιμοποιώ μια μεγάλη σύριγγα) και ζωγραφίζουμε την επιφάνεια. Στολίζουμε με “χάντρες” αμέσως το κάθε μπισκότο όσο το γλάσο είναι μαλακό γιατί μετά από λίγα λεπτά σφίγγει.
Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε.
ΚΑλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!
Σημ.: Για τη ζύμη ξεκινάμε με 320 γρ. αλεύρι. Αν ωστόσο δούμε ότι κολλάει τότε προσθέτουμε 10 γρ. ακόμα.