Μπισκότα με τζίντζερ και μαύρη ζάχαρη
- Hits: 6216
Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί μερικά γλυκίσματα (και φαγητά βέβαια) τα έχουμε συνδέσει τόσο πολύ με γιορτές και χρονιάρες μέρες και τα στερούμαστε όλο τον υπόλοιπο καιρό…ενώ η καθημερινότητά μας έχει τόσο πολύ ανάγκη από γεύση , από νοστιμιά , από χρώμα και άρωμα…Εεε λοιπόν αυτά τα μπισκότα , αν ρωτήσεις τους περισσότερους θα σου πουν ότι είναι χριστουγεννιάτικα . Εγώ όμως τα λέω “χειμωνιάτικα" , υπέροχα , αρωματικά μπισκότα που μετατρέπουν το απογευματινό τσάι (κυρίως αυτό) σε μια μικρή γιορτή και δεν παύω να τα φτιάχνω για πολύ-πολύ καιρό ακόμα κι αν οι γιορτές έχουν φύγει προ πολλού!
Δείτε τα:
Υλικά :
180 γρ. ζάχαρη σκούρα , μαλακή από ζαχαροκάλαμο
110 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
1 μεγάλο αυγό
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. τριμμένο , φρέσκο τζίντζερ
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
1 τσιμπιά γαρύφαλλο (όχι πολύ , γιατί σκεπάζει με το δυνατό του άρωμα όλα τα άλλα)
Λίγη καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και τα μπαχαρικά . Χτυπάμε στο μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε το αυγό . Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και τέλος το μίγμα του αλευριού , λίγο-λίγο και στη χαμηλή σκάλα του μίξερ . Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , όταν ενσωματωθεί το αλεύρι και έχουμε μια σφιχτή , κολλώδη ζύμη , το μίγμα είναι έτοιμο . Το τοποθετουμε για μία ώρα στο ψυγείο . Στρώνουμε τότε τις λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλες και αραδιάζουμε κουταλάκια του γλυκού από τη ζύμη σε απόσταση μεταξύ τους . Με ελαφρά βουτυρωμένα δάχτυλα λιαίνουμε την επιφάνεια των μπισκότων και τα πατάμε ελαφρά για να πάρουν πιο “πλακέ" σχήμα . Πασπαλίζουμε με ελάχιστη καστανή ζάχαρη το κάθε μπισκότο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα του φούρνου , για 10-12 λεπτά . Όταν βγουν από το φούρνο , περιμένουμε λίγα λεπτά να σταθούν , τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να στεγνώσουν . Όταν κρυώσουν , είναι έτοιμα για σερβίρισμα .
Δυο λόγια ακόμα :
-Η δόση βγάζει 35-36 κομμάτια
-Η υφή τους είναι αφράτη και σπογγώδης και ταιριάζουν απόλυτα με το τσάι.
-Την επόμενη μέρα που έχουν “ωριμάσει” και τα αρώματα έχουν “δέσει” είναι ακόμα καλύτερα!
Καλή επιτυχία!