tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σουσαμένια κρασοκούλουρα της θείας Ουρανίας

Η θεία Ουρανία , σύζυγος του θείου Λούη (αδελφός της μαμάς) είναι μια αρχοντική γυναίκα…Είναι η “στόφα” της τέτοια , τη θυμάμαι από παιδί. Το σπίτι τους στη Σπάρτη ήταν τόσο καλόγουστο και περιποιημένο που φάνταζε στα παιδικά μου μάτια σαν παλάτι. Φέτος μας περίμεναν στο χωριό . Οι ετοιμασίες  φανέρωναν την σημασία που δίνει η θεία στη λεπτομέρεια. Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μια όμορφη φοντανιέρα , λευκή με κόκκινα τριαντάφυλλα  τράβηξε αμέσως την προσοχή μου…Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τη θεία Ουρανία! Η επόμενη έκπληξη ήταν το περιεγχόμενο: Τραγανά , πεντανόστιμια , αρωματικά και υπέροχα σουσαμένια κουλουράκια ζυμωμένα με κρασί…Ευτυχώς είχαμε μολύβι και χαρτί…

oyranias1

Υλικά :


2 ποτήρια του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού (όχι εντελώς γεμάτα) ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. (κοφτό)  σόδα
1 κ.γλ. κανέλα και λίγο γαρύφαλλο
850-1000 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
Μπόλικο σουσάμι (60-80 γρ.)
Ρακί ή τσίπουρο για να ραντίσουμε το σουσάμι

oyranias2oyranias3oyranias4oyranias5oyranias6oyranias7oyranias8oyranias9


Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το λάδι , το κρασί , τη ζάχαρη , τη σόδα , το μπέικιν και  τα μπαχαρικά και τα δουλεύουμε με το σύρμα για μερικά λεπτά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ελέγχοντας την ποσότητα που “ζητάει” το μίγμα. Θέλουμε να μην κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι πολύ σφιχτό. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για μισή με μία ώρα σε δροσερό μέρος. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο και το ραντίζουμε-μουσκεύουμε με ρακί ή τσίπουρο. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης ίσα με ένα μικρό καρύδι και πλάθουμε μακρόστενα κουλουράκια. Τα “κυλάμε” στο νωπό σουσάμι ώστε να κολλήσει γύρω-γύρω και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα με μικρή απόσταση ανάμεσά τους. Ψήνουμε στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...