Linzer βιεννέζικα μπισκότα
- Hits: 5782
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό με έχει πίασει μια μανία να φτιάχνω συνταγές με όνομα και χώρα προέλευσης. Σα να θέλω να προσεγγίσω την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες συνήθειες και παραδόσεις του κάθε τόπου . Σα να θέλω να κάνω με αφετηρία την κουζίνα μου ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου. Να γευτώ τα εδέσματά τους , να δοκιμάσω τα γλυκίσματά τους και να γνωρίσω τις προτιμήσεις τους . Σήμερα λοιπόν επέλεξα να “πεταχτώ” μέχρι τη Βιέννη απ’ όπου και κατάγονται αυτά τα υπέροχα , εντυπωσιακά και νόστιμα μπισκότα , που είναι ταυτόσημα με τη γιορτή των Χριστουγέννων , την πανέμορφη αυτή Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μετρά ιστορία χρόνων στη ζαχαροπλαστική…Κάνει κι ένα κρύο απόψε…Πόσο πιο τέλεια θα μπορούσα να συνοδέψω τη ζεστή σοκολάτα μου….
Υλικά:
380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 κ.γλ. μπέικιν
210 γρ. βούτυρο
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 βανίλιες
Μπαχαρικά της προτίμησής μας (κανέλα , μοσχοκάρυδο κλπ.)
300 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Λίγη άχνη για το στόλισμα
Εκτέλεση:
-Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις βανίλιες και το μπαχαρικό και μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε και τα αυγά.
-Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι , την πούδρα αμυγδάλου και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-Παίρνουμε τότε μια κούπα από το μίγμα του αλευριού και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε για πολύ λίγο , μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε τότε το μίγμα αυγών-βουτύρου στο μπωλ με το αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Δεν δουλεύουμε πολύ το μίγμα , μόνο μέχρι να ενωθουν καλά τα υλικά.
-Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και αφού την πιέσουμε με τις παλάμες μας ώστε να πλατύνει , την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε για μια -μιάμιση ώρα στο ψυγείο.
Αλευρώνουμε τότε τον πάγκο εργασίας μας και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη . Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη , και το ένα κομμάτι το τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο ώστε να παραμείνει παγωμένο και να δουλεύεται εύκολα.
Με τον πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο με πάχος 4 χιλιοστά περίπου και με κουπ-πατ κόβουμε μπισκότα της αρεσκείας μας. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για δέκα λεπτά περίπου μ’εχρι να πετύχουμε ένα πολύ απαλό καστανό χρώμα. Αυτά τα μπισκότα θα αποτελούν τη βάση.
Αλευρώνουμε πάλι τον πάγκο εργασίας και απλώνουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φίλου του ίδιου πάχους. Στο κέντρο κάθε μπισκότου κάνουμε ένα μικρό άνοιγμα με τις μύτες-ανταλλακτικά του κορνέ αφού θέλουμε μια οπή με διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστού.
Τη ζύμη που περισσεύει από τα ενδιάμεσα των σχεδίων την ξαναπλάθουμε , την ξανανοίγουμε σε φύλλο και σχηματίζουμε λίγα μπισκότα ακόμα.
Αραδιάζουμε και αυτά τα μπισκότα και τα ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε όλα τα μπισκότα σε σχάρα για να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν παίρνουμε ένα -ένα τα μπισκότα της βάσης (αυτά που δεν έχουν οπή στη μέση) και τοποθετούμε λίγη μαρμελάδα καλύπτοντας την επιφάνειά του κατά τα 2/3. Τα υπόλοιπα μπισκότα (με την οπή) τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε σαν σκέπασμα τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και τα τοποθετούμε από πάνω πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν . Τα αραδιάζουμε στη πιατέλα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!