Σάλτσα καραμέλας βουτύρου
- Hits: 934
Αυτή η γλυκιά σάλτσα είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά και σχεδόν απαραίτητα σε οποιοδήποτε γλύκισμα περιέχει μήλα. Μπορεί να περιλούσει μια τάρτα μήλου , μια απλή galette μήλου , ένα απλό κέικ , μπριός ή τηγανίτες , παγωτά , κρέμες ή γλυκά ψυγείου , πανακότα ή τσηζ κέικ , γλυκίσματα με μπανάνες ή άλλα φρούτα και να τα απογειώσει σε μια στιγμή. Η καστανή ζάχαρη είναι προαιρετική μα χαρίζει πιο δελεαστικό αποτέλεσμα ενώ η διαδικασία παρασκευής της είναι τόσο απλή που αποτελεί πρόκληση. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για αρκετές μέρες!
Υλικά:
150 γρ. κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Λίγο αλάτι (χρησιμοποίησα ανθό αλατιού)
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη , το νερό και το λεμόνι. Βράζουμε για λίγα λεπτά ενώ ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει. Προσθέτουμε τότε το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και στη συνέχεια το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο και ενωθεί εντελώς με το μίγμα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε με προσοχή την κρέμα γάλακτος γιατί θα αφρίσει. Στην ανάγκη αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά. Επαναφέρουμε , ανακατεύουμε τη σάλτσα , την αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει κι ελίναι έτοιμη. Περιμένουμε να κρυώσει και τη χρησιμοποιούμε γαρνίροντας τα γλυκά μας.
Την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και τη διατηρουμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!