tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

Με αυτόν τον καρπό δηλώνω γοητευμένη. Τολμώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου φυτό και έχω την τύχη να έχω ένα δικό μου δεντράκι που το φύτεψα πριν λίγα χρόνια. Όσο το βλέπω να μεγαλώνει νιώθω τεράστια ικανοποίηση και όταν βλέπω του ανθάκια να “δένουν” σε καρπό νιώθω πραγματικά ευγνώμων…Γραντζουνίζω συνέχεια με το νύχι μου τη σάρκα τους όσο βρίσκονται ακόμα πάνω στο δέντρο για να μυρίζω το μεθυστικό άρωμα που αναδύουν και με περισσή χαρά κόβω τους καρπούς όταν ωριμάσουν τους οποίους σχεδόν ευλαβικά φτιάχνω γλυκό του κουταλιού. Την αγάπη για το δέσιμο αυτού του γλυκού μου έχει μεταδόσει η πεθερά μου , καθώς και όλη τη γνώση για την παρασκευή του…

pergamonto1
Υλικά:


2 κιλά περγαμόντα
1.200 γρ. ζάχαρη
700 ml νερό
Χυμό από μισό λεμόνι

pergamonto2pergamonto3pergamonto4pergamonto5pergamonto6pergamonto7pergamonto8pergamonto9pergamonto10pergamonto11pergamonto12pergamonto13pergamonto14pergamonto15


Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα περγαμόντα , τα σκουπίζουμε και τρίβουμε τη φλούδα τους με τον ψιλό τρίφτη. Φροντίζουμε να αφήνουμε και λίγο χρώμα εδώ κι εκεί για να δίνει “σπιρτάδα” και το ιδιαίτερο άρωμά του. Όταν τα τρίψουμε όλα , κόβουμε πάνω σε βάση κοπής τις δύο άκρες του κάθε καρπού και χαράζουμε το περγαμόντο στα 4 κατά μήκος , από πάνω μέχρι κάτω. Ξεφλουδίζουμε με προσοχή τις φέτες που έχουμε χαράξει . Ο κάθε καρπός δηλαδή θα δώσει 4 κομμάτια. Όταν τελειώσουμε με όλα τα περγαμόντα , παίρνουμε την κάθε λωρίδα , την τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκι και την καρφώνουμε με οδοντογλυφίδα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και μια δεύτερη οδοντογλυφίδα προκειμένου να είναι σταθερό το κάθε ρολάκι. Γεμίζουμε τότε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση , ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα βράζουμε για 20 λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αδειάζουμε τότε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές. Τότε ελέγχουμε μια άκρη από κάποιο κομματάκι για να δούμε αν έχει ξεπικρίσει εντελώς . Αν δεν έχει ξεπικρίσει δεν το βράζουμε άλλο γιατί θα μαλακώσει πολύ.Θα κάνουμε λοιπόν το εξής: Θα γεμίσουμε μια λεκάνη με νερό και θα τα αφήσουμε εκεί για 10 -12 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 4ωρο. Τότε σουρώνουμε τα περγαμόντα και ετοιμάζουμε το δέσιμό τους:
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και περιμένουμε να πάρουν βράση (στο μεταξύ αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες) . Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 3-4 λεπτά και τότε προσθέτουμε τα περγαμόντα. Βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού)  και αποσύρουμε αμέσως από την εστία. Όσο είναι ζεστό θα φαίνεται πολύ ρευστό όμως όταν παγώσει θα δούμε ότι είναι πολύ καλά δεμένο. Αν ωστόσο την επόμενη μέρα δούμε ότι έχει αρκετά υγρά το βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα. Καλό είναι να το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία.
Ευχαριστώ την πεθερά μου για την αγάπη που μου ενέπνευσε γι’ αυτό το γλυκό. Ακόμα την ευχαριστώ για το σερβίτσιο που μου χάρισε αλλά και για το εργόχειρο που φαίνονται στη φωτογραφία τα οποία κρατώ με πολλή αγάπη.
Σημ. : Προς Θεού , δεν πετάμε το ξύσμα! Το τοποθετούμε σε παγοθήκες , το φυλάμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίζουμε γλυκά (κέικ , παντεσπάνια , σιμιγδαλένιο χαλβά , κρέμες κλπ…) Ακόμα το βάζουμε σε ένα βάζο μαζί με λευκό ρούμι , τσίπουρο ή βότκα και ετοιμάζουμε ένα υπέροχο λικέρ! Συνταγή για το λικέρ περγαμόντο θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...