Κέικ λεμονιού με γλάσο!
- Hits: 7937
Όταν έχεις καλούς φίλους η ζωή είναι ωραία , νιώθεις γεμάτος , έχεις κάποιον να του εκφράσεις τη λύπη σου , τη χαρά σου , έχεις έναν άνθρωπο ν' ακουμπήσεις , να μοιραστείς μαζί τους τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της ζωής. Όταν μάλιστα αυτοί οι φίλοι έχουν χρυσά χέρια (και χρυσή καρδιά) τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα αφού δεν είναι μόνο όμορφα , αλλά και νόστιμα. Κι εκεί που κάθεσαι στο κομπιούτερ , σου 'ρχεται μήνυμα και σου λέει μια φίλη : "σου στέλνω μια συνταγή λεμονιού με γλάσο" Δεν έχεις , παρά να την φτιάξεις χωρίς καθυστέρηση. Εννοείται πώς πετυχαίνει μιας και το όνομα της φίλης αυτής αποτελεί εγγύηση , οπότε το επόμενο βήμα είναι να τη μοιραστείς κι εσύ με τους υπόλοιπους φίλους.
Σας παρουσιάζω , λοιπόν με πολύ καμάρι τη συνταγή λεμονιού της Αρετής Βαρδάκα , όπως ακριβώς μου την έστειλε.
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
80 ml ηλιέλαιο
4 αυγά
2 βανίλιες
300 γρ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι μαλακό
1 1/2 κ.σ. μπέικιν
Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
2 κ.σ. λικέρ λεμόνι ή ρούμι ή λικερ μαστίχα
200 γρ. κεφίρ (ή κρέμα γάλακτος)
Για το γλάσο:
100 γρ. άχνη
3 κ.σ. χυμό λεμόνι.
Εκτέλεση :
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το βούτυρο με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα -ένα τα αυγά με τις βανίλιες και το ξύσμα και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά εναλλάξ , ανακατεύοντάς τα πολύ καλά. Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν το οποίο αναμιγνύουμε απαλά χωρίς πολύ χτύπημα. Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα για κέικ (οι αλουμίνιες φόρμες μιας χρήσης είναι ό,τι πρέπει και δεν χρειάζονται βουτύρωμα καθώς και οι φόρμες σιλικόνης). Αν έχουμε απλή φόρμα βουτυρώνουμε καλά. Ψήνουμε το κέικ μας στους 180ο για μία ώρα περίπου. Περιμένουμε 5-10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας απλά την άχνη με το χυμό λεμονιού. (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μια-δυο σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Θέλουμε το γλάσο να είναι πηχτό. Περιλούζουμε με αυτό το κέικ όσο είναι ακόμα ζεστό…
Τόσο απλά…τόσο νόστιμα….
Καλή επιτυχία!