tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τριφτή μηλόπιτα

Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν έχω ποτέ δεν είναι αρκετές…Είναι αυτή η λατρεία που έχω για τα μήλα όπου το πάντρεμά τους με την κανέλα κι η γεύση που με παραπέμπει στο αγαπημένο μου φθινόπωρο με ξετρελαίνει. Πολλές , πάμπολλες συνταγές για μηλόπιτες κυκλοφορούν , πολλές έχουμε κληρονομήσει από μαμάδες και γιαγιάδες κι η καθεμιά έχει τη χάρη και την ιδιαιτερότητα της. Η σημερινή μου πρόταση , είναι η δική μου αγαπημένη “τριφτή μηλόπιτα” που την φτιάχνω εδώ και χρόνια με ζύμη βουτυρένια και την αγαπάμε πολύ.

trifth mhlopita1

Υλικά:

Για τη ζύμη:

400 γρ. αλεύρι

2 κ.σ. μπέικιν

3/4 κούπας ζάχαρη

1 βανίλια

1 τσιμπιά κανέλα

150 γρ. βούτυρο κρύο

2 μεγάλα αυγά

Για τη γέμιση:

750 γρ. μήλα (καθαρό βάρος)

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κανέλα (ή και περισσότερη)

trifth mhlopita2trifth mhlopita3trifth mhlopita4trifth mhlopita5trifth mhlopita6trifth mhlopita7trifth mhlopitaj8.pegtrifth mhlopita9trifth mhlopita10trifth mhlopita11trifth mhlopita13trifth mhlopita14trifth mhlopita15trifth mhlopita16trifth mhlopita17trifth mhlopita18trifth mhlopita19trifth mhlopita22trifth mhlopita20trifth mhlopita21

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το δουλεύουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι να σχηματιστεί ένα μίγμα σαν χοντρή , βρεγμένη άμμος (δεν το δουλεύουμε πολλή ώρα γιατί δε θέλουμε να ζεσταθεί το βούτυρο). Κάνουμε τότε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία μάζα. Την αδειάζουμε τότε στον πάγκο εργασίας , της δίνουμε το σχήμα μπάλας και τη χωρίζουμε στα δύο. Το ένα κομμάτι το τοποθετούμε στο ψυγείο και το άλλο το απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα ανοίγοντας φύλλο διαμέτρου 28 εκ. Το μεταφέρουμε σε ταψί της ίδιας διαμέτρου και το αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τότε τα μήλα , τα τρίβουμε με τον χονδρό τρίφτη , προσθέτουμε εκεί την καστανή ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατεύουμε καλά! Αδειάζουμε το μίγμα του μήλου πάνω από τη βάση που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Βγάζουμε τότε και το κομμάτι ζύμης που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο και καθώς έχει παγώσει και σκληρύνει, το τρίβουμε κι αυτό με τον ίδιο τρίφτη και σκορπίζουμε τα τρίμματα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της. Περιμένουμε να κρυώσει , και την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε να στεγνώσει εκεί για μισή ώρα.

Την τοποθετούμε τότε στην πιατέλα , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν το επιθυμούμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή την συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι καραμέλας. Είναι εξαιρετική.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...