tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τάρτα λεμονιού ή lemon pie

Αυτή την καταπληκτική λεμονοτάρτα την ανακάλυψε , τη έφτιαξε και τη  δημοσίευσε μια αγαπημένη φίλη από το διαδίκτυο ! Όταν την είδα έτσι αφράτη και αέρινη την ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή… Εξάλλου ό,τι περιέχει μυρωδάτο λεμονάκι είναι τουλάχιστον εγγύηση και πρόκληση για μένα και τα γούστα μου…Την επόμενη μέρα την “σκάρωσα” αμέσως . Από τότε και μετά την φτιάχνω με την πρώτη  ευκαιρία…Περιτεύει να πω ότι η γεύση της , η υφή της και η εμφάνισή της είναι απογειωτικές…κι όσο για την κατασκευή της; από εύκολη έως απλοϊκή ! Δείτε την :

lemon pie1

 

Υλικά:

 

Για τη βάση :
300 γρ. μπισκότα ( τύπου Digestive ή petit beurre)
50 γρ. φουντούκια
1 ασπράδι αυγού
2 κ.σ. ζάχαρη
130 γρ. λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για την κρέμα :
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
6 κρόκους αυγών
Ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια (ή και περισσότερο χυμό αν το προτιμάμε)
Για τη μαρέγκα :
5 ασπράδια
150 γρ. ζάχαρη

lemon pie11lemon pie2lemon pie3lemon pie4lemon pie13lemon pie5lemon pie6lemon pie12lemon pie8lemon pie9lemon pie14lemon pie10

Εκτέλεση:

-Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα και το φουντούκι μέχρι να γίνουν λεπτό τρίμμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη και το ξύσμα , το ασπράδι και τέλος το λιωμένο βούτυρο (ή  μαργαρίνη ). Όταν γίνουν όλα μαζί μια μαλακιά μάζα την  αδειάζουμε σε φόρμα με αποσπώμενη βάση (Νο 26-28) και την απλώνουμε στον πάτο και στα τοιχώματά της. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για να σφίξει το υλικό μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα .
-Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τα ζαχαρούχα και το ξύσμα !  Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού . Θα πάρουμε στο τέλος μια βελούδινη , σφιχτή κρέμα . Την αδειάζουμε πάνω στη βάση που στο μεταξύ έχει παγώσει και την ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο . Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (θα δούμε ότι θα σφίξει ακόμα κι αν μας φαινεται λίγο ζουμερή στο κέντρο!
-Τότε χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη . Όταν τελειώσουμε με όλη την ποσότητα της ζάχαρης αδειάζουμε τη μαρέγκα πάνω στο γλυκό , την απλώνουμε και σχηματίζουμε σχέδια με το κουτάλι σαν μυτερές κορυφές . Ροδίζουμε την επιφάνεια με φλόγιστρο και τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο . (Αν δεν έχουμε φλόγιστρο , μπορούμε να το βάλουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ του φούρνου , στη μεσαία σχάρα , στους 220ο ,  μέ πολύ προσοχή μέχρι να ροδίσει).
Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ την εκπληκτική δημιουργό και αγαπημένη φίλη Δήμητρα Σταματάκη για τη συνταγή αυτή!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...