tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί , γιορτινοί

Ο κουραμπιές είναι το απόλυτο γλυκό της γιορτής και της χαράς . Δε νομίζω ότι νοείται γιορτή , ή προσωπική χαρά ή επέτειος ή χρονιάρα μέρα χωρίς το λευκό χρώμα του κουραμπιέ και το άρωμα του βούτυρου… είναι βέβαια και το καβουρδισμένο αμύγδαλο που ολοκληρώνει την πανδαισία αυτού του υπέροχου "χονισμένου βουνού".. Από παιδί τη θυμάμαι με νοσταλγία αυτή τη μέρα , όταν η μητέρα άπλωνε τις λαδόκολλες πάνω στην τραπεζαρία για να φιλοξενηθεί το μαγικό αυτό μπισκοτένιο-βουτυρένιο γλυκό που το "άχνιζε" με μια κρισάρα...Φτιάχνουμε κουραμπιέδες  σήμερα λοιπόν , αρωματικούς , βουτυράτους , καλοψημένους με μπόλικη άχνη και το άρωμα του ανθόνερου να  μας θυμίζει διακριτικά πως η γιορτή κι η χαρά είναι εδώ!

kourampiedes1
Υλικά :


400 γρ. βούτυρο γάλακτος
100 γρ. φυτίνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
3 βανίλιες
80 ml. ούζο ή λευκό ρούμι
800-850  γρ. αλεύρι γ.ο.χ. περίπου
2 κ.γλ. μπέικιν
150 γρ. ψιλοκομμένο , καβουρδισμένο, ασπρισμένο αμύγδαλο
ανθόνερο για το ράντισμα (μετά το ψήσιμο)
500 γρ (ή και περισσότερο) άχνη για το πασπάλισμα

kourampiedes2kourampiedes3kourampiedes4kourampiedes5kourampiedes6kourampiedes7kourampiedes8kourampiedes9kourampiedes10kourampiedes11kourampiedes12kourampiedes13kourampiedes14kourampiedes15kourampiedes16kourampiedes17

Εκτέλεση:

Αφού ετοιμάσουμε τα αμύγδαλα , χτυπάμε το βούτυρο με τη φυτίνη και την άχνη στο μίξερ , στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια απαλή και βουτυράτη ,  αφράτη κρέμα (περίπου 15λεπτά). Προσθέτουμε στη συνέχεια τους κρόκους έναν-έναν , συνεχίζουμε με τις βανίλιες και με δύο-τρεις κουταλιές από το αλεύρι. Τέλος προσθέτουμε και το ούζο , χτυπώντας για λίγο ακόμα.

Εδώ σταματάμε το μίξερ, αδειάζουμε το μίγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν. Ζυμώνουμε με το χέρι και σταματάμε όταν έχουμε πετύχει μια ανάλαφρη, μαλακιά και απαλή ζύμη (το αλεύρι μπορεί να μην το "πάρει" όλο ). Ενώνουμε τότε και τα αμύγδαλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου και πλάθουμε κουραμπιέδες στρογγυλούς λίγο πλακέ με μια λακουβίτσα στο κέντρο ή μισοφέγγαρα. Τους αραδιάζουμε στις λαμαρίνες και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ρόδινο , χρυσαφένιο χρώμα (περίπου για 35 λεπτά). Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με ανθόνερο (ή ούζο) . Έχουμε απλώσει μια μεγάλη λαδόκολλα πάνω στο τραπέζι μας , την έχουμε στρώσει με άχνη και πάνω εκεί αραδιάζουμε τους ψημένους κουραμπιέδες. Περιμένουμε να κρυώσουν  και τους πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη. Όταν τελειώσουμε όλη τη διαδικασία και τους έχουμε ψήσει και σκεπάσει με άχνη , τους στιβάζουμε σε πιατέλα και τους τελειοποιούμε με λίγη ακόμα άχνη….
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά , κάθε ευτυχία σε όλους!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...