Λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας
- Hits: 4641
Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό και πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι ψωμί με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά , νηστήσιμα εδέσματα (ταραμοσαλάτα , ελιές , θαλασσινά , χαλβά , πίκλες…κλπ…) και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα!
300 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. αλεύρι μαλακό
200 γρ. αλεύρι ολικής
2 1/2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κ.σ.(κοφτή) αλάτι
1 κ.σ. (κοφτή) ζάχαρη
1 κ.σ μέλι
Λίγη ρίγανη + λίγο γλυκάνισο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ.(κοφτές) ταχίνι
3/4 φλ. τσ. λευκό κρασί
Χλιαρό νερό (περίπου 300 ml )
Μπόλικο σουσάμι για την κρούστα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε όλα τα αλεύρια μαζί . Προσθέτουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι ,την ρίγανη, το γλυκάνισο κάνουμε μια λακούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Στην συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη αφράτη και απαλή που να μην κολλάει στο χέρι . Τοποθετούμε το ζυμάρι σε λαδωμένη λεκάνη και την τυλίγουμε με μια πετσέτα κι ένα ζεστό κάλυμα (κουβέρτα). Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου . Τότε την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη . Με τα χέρια μας ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σαν σε χοντρό φύλλο πάχους ένα δάχτυλο το καθένα και του δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας . Στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά του φούρνου και τοποθετούμε τις δυο λαγάνες. Τις πατάμε με τα δάχτυλα για να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα. Σκεπάζουμε και πάλι τις λαγάνες και τις αφήνουμε για άλλα 30΄, να φουσκώσουν . Βρέχουμε τις λαγάνες με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 175°C , στις αντιστάσεις , στην τελευταία σχάρα για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοψηθούν.
Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!
Πηγή: http://www.lekkas-giorgos.com/2012/02/blog-post_940.html