Τούρτα λευκή , δροσερή
- Hits: 34269
Την τούρτα αυτή την επινόησα μια μέρα που αναζητούσα κάτι ελαφρύ , δροσερό με λίγες σχετικά θερμίδες και λίγα λιπαρά ..…ήθελα όμως παράλληλα να είναι ένα γλυκό εντυπωσιακό , πληθωρικό και φανταχτερό που να μην είναι σοκολατένιο αλλά να είναι και εύκολο…...δε ζήτησα και πολλά! Τελικά προέκυψε μια τούρτα πραγματικά απολαυστική και ανάλαφρη , με δροσερή γεύση κι υφή και πανέμορφη στο μάτι... Τη θεωρώ τούρτα της "άνοιξης" και είναι ιδανική σαν επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό , εορατστικό γεύμα! Ιδού το αποτέλεσμα:
ΥΛΙΚΑ για το πεντεσπάνι:
-4 αυγά
-240 γρ. κοκ. φαρίνα
-280 γρ. ζάχαρη άχνη
-χυμό ενός μικρού λεμονιού
-2 βανίλιες
-1 κ. γλ. μπέικιν
Χτυπάω δυνατά τα αυγά με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας στη χαμηλή σκάλα για ένα λεπτό ακόμα….Βάζω λαδόκολλα στον πάτο μιας φόρμας (26 εκ.) και ψήνω σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα. Όταν το βγάλω από το φούρνο , περιμένω να σταθεί για 5 λεπτά και αναποδογυρίζω πάνω σε σχάρα μέχρι να έρθει η ώρα του…..
ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι:
200γρ. ζάχαρη
200γρ. νερό
50 γρ. κονιάκ
Βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για την γέμιση:
200 γρ. κρέμα τυρί
60 γρ. ζάχαρη άχνη
2 γεμάτες κ.σ. μαργαρίνη
1 βανίλια
Χτυπάω όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και αφού γίνουν μια αφράτη κρέμα την τοποθετώ στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσω.
ΥΛΙΚΑ για την εξωτερική επίστρωση:
1 κουτί φυτική σαντιγύ
2/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα
Βάζω τη φυτική σαντιγύ στο ψυγείο για 2 ώρες για να παγώσει. Τη χτυπάω στο μίξερ σύμφωνα με τις ενδείξεις του κουτιού και όταν αφρατέψει προσθέτω με σταθερή ροή το ζαχαρούχο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Xωρίζω το πεντεσπάνι στα δύο ,τοποθετώ τον πρώτο πάτο σε πιατέλα και σιροπιάζω με το μισό σιρόπι. Στρώνω στη μέση την δροσερή κρέμα τυριού και από πάνω τοποθετώ τον δεύτερο πάτο και σιροπιάζω με το υπόλοιπο σιρόπι. Τελειώνω ''χτίζοντας'' την τούρτα μου πάνω και στα πλάγια με την κρέμα σαντιγύ. Γαρνίρω με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ , νιφάδες σοκολάτας , φρέσκιες φράουλες και σως φράουλας.
Καλή επιτυχία!