Υγρό κέικ σοκολάτας με κρέμα λεμονιού
- Hits: 7584
Τα υγρά , σοκολατένια κέικ ξέρουμε ότι έχουν πέραση! Όλοι απολαμβάνουμε κι όλοι προτιμάμε αυτή την αίσθηση σοκολατένιας “λάσπης” με τη συγκλονιστική γεύση και το σκούρο καφέ χρώμα της σοκολάτας… εξάλλου τα κέικ τύπου “mud pie” είναι μόδα…αν λοιπόν ένα τέτοιο κέικ το γεμίζαμε με τυροκρέμα με άρωμα λεμονιού δε θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφερον; εγώ το δοκίμασα και ξετρελάθηκα…μια φίλη το ανακάλυψε από συνταγή του Α. Λαγού κι εγώ ακολούθησα απλά τα βήματά τους….
Δείτε το :
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
150 γρ. μπισκότα γεμιστά με λεμόνι
200 γρ. τυρί κρέμα
2 κρόκοι αυγών
1 βανίλια
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ μαγειρική σόδα
70 γρ. κακάο
250 γρ. καστανή ζάχαρη
200 ml βραστό νερό
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμμαχισμένη
200 ml ξυνόγαλο
2 αυγά
2 βανίλιες
200 γρ. μαργαρίνη σε κυβάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
150 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ χυμό λεμονιού και όσο νερό χρειαστεί για να έχουμε ένα σχεδόν σφιχτό γλάσο
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα:
Τρίβουμε τα γεμιστά μπισκότα στο μπλέντερ. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός , σε χαμηλή ταχύτητα , όλα τα υλικά , εκτός από τα μπισκότα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κρατάμε το μισό τρίμμα μπισκότων για τη διακόσμηση και προσθέτουμε το άλλο τρίμμα στο μίγμα . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
-Ετοιμάζουμε το κέικ :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μια φόρμα του κέικ με αποσπώμενη βάση.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το αλάτι και τη σόδα και τα ανακατεύουμε καλά.
Στο καυτό νερό βάζουμε την ζάχαρη ανακατεμένη με το κακάο και προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε και τη μαργαρίνη σε κυβάκια . Θα έχουμε ένα υγρό μίγμα.
Στο αλεύρι προσθέτουμε το ξινόγαλο, τα αυγά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας και τις βανίλιες στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε την μισή ποσότητα μίγματος στη φόρμα και μετά προσθέτουμε την κρέμα λεμονιού σε κουταλιές σχηματίζοντας ένα στεφάνι .
Στη συνέχεια συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο , το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει , το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει και να “στεγνώσει”.
Σε ενα μπωλ βάζουμε την ζάχαρη και το χυμό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και συμπληρώνουμε σταγόνες νερό τόσο ώστε να πετύχουμε ένα λείο , παχύρευστο μίγμα.
Περίλουζουμε με αυτό το κέικ και πασπαλίζουμε με το τρίμμα μπισκότων που έχουμε φυλάξει.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ας είναι καλά η φίλη Δήμητρα Σταματάκη που το "ξετρύπωσε"... ;)