Αυγολέμονο (παραδοσιακή μέθοδος)
- Hits: 3768
Συνήθως τη σάλτσα αυγολέμονο τη φτιάχνω χτυπώντας ολόκληρα τα αυγά στο μπλέντερ και προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι και ζωμό από το φαγητό. Άλλες φορές πάλι δένω μια σάλτσα με το ζωμό του φαγητού και κορν φλάουρ και προσθέτω το χτυπημένο αυγολέμονο. Η γιαγιά μου όμως όταν ετοίμαζε ντολμαδάκια αυγολέμονο ή σούπα με βραστή κότα χτυπούσε με δυο πιρούνια (για να είναι πιο βαριά) τα ασπράδια σε μαρέγκα και συνέχιζε τη διαδιακασία…Αυτή την απλή αλλά μαγική μέθοδο τη χρησιμοποιώ συχνά στη μαγειρική μου και η ανάλαφρη αλλά τόσο δεμένη κρέμα της δε συγκρίνεται με καμιά…
2 αυγά
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
1 κούπα ζωμό από το φαγητό
Εκτέλεση:
Σουρώνουμε το ζωμό , σουρώνουμε και το χυμό λεμονιού και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός (ή με το σύρμα) τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Τότε προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και όταν ενσωματωθούν στη μαρέγκα και έχουμε πετύχει μια κιτρινωπή , αφράτη κρέμα προθέτουμε με σταθερή ροή το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό του φαγητού . Με προσοχή αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό , και γυροφέρνουμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να απλωθεί παντού η κρέμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.
Σημ. : Εννοείται ότι προσαρμόζουμε την ποσότητα των αυγών και του λεμονιού ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού.