Τσηζ κέικ με καραμελωμένα μήλα
- Hits: 3579
Κι άλλη συνταγή με μήλα; Ναι μία ακόμα συνταγή με μήλα πολύ εκλεκτή και υπέροχη , τολμώ να πω πως μαζί με την κλασική , αμερικάνικη μηλόπιτα είναι η πιο αγαπημένη μου. Τη φτιάχνω χρόνια μα ήρθε η ώρα να τη φωτογραφίσω και να τη μοιραστώ μαζί σας. Είναι ένα ψητό αρωματικό τσηζ κέικ που γαρνίρεται με καραμελωμένα μήλα. Το ιδιαίτερο σημείο αυτής της συνταγής είναι ότι κανείς δε νοιάζεται για το αν ραγίσει το τσηζ κέικ στο ψήσιμο (βλ. φωτογραφία εκτέλεσης) …Κι ενώ αυτό σε άλλες περιπτώσεις θεωρείται μειονέκτημα , εδώ , σε αυτή τη συνταγή είναι το μεγάλο ατού γιατί πάνω στη ραγισμένη επιφάνεια θα τρυπώσει νωχελικά το καραμελωμένο σιρόπι από τα μήλα και θα κάνει το γλκό αυτό ακόμα πιο δελεαστικό…
Υλικά:
Για τη βάση:
250 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
110 γρ. βούτυρο
Για το τσηζ κέικ:
400 γρ. κρέμα τυρί
200 γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Εκχύλισμα βανίλιας
Για τα καραμελωμένα μήλα:
4 μεγαλούρτσικα μήλα (pink lady ή gala ή fuji)
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών “σμυρνιό-πολίτικο” (ή εναλλακτικά κανέλα , γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο)
Χυμό από μισό λεμόνι
2 κ.σ. ποτό (εγώ έβαλα κουαντρώ)
100 ml νερό
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ πολύ καλά. Ενώ το μπλέντερ δουλεύει , από το άνοιγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο ώστε να αναμιχθεί καλά και ομοιόμορφα με τα τριμμένα μπισκότα. Αδειάζουμε τότε το μίγμα αυτό σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20x28 και το πιέζουμε πολύ καλά ώστε να σχηματιστεί μια συμπαγής βάση για το γλυκό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπωλ του μίξερ το τυρί-κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για ένα-δυο λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα αυγά με τη βανίλια. Όταν σχηματιστεί μια βελούδινη σχετικά ρευστή κρέμα την αδειάζουμε με προσοχή πάνω από τη μπισκοτένια βάση και ψήνουμε το τσηζ κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μια ώρα μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα μήλα:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτά , ομοιόμορφα κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν , να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να αποκτήσουν ένα καραμελωμένο σιρόπι χωρίς περιτά υγρά. Αυτό θα πάρει περίπου 20 λεπτά.
Στο μεταξύ όταν έχει ψηθεί το τσηζ κέικ το βγάζουμε από το φούρνο , αδειάζουμε πάνω στην επιφάνειά του τα καραμελωμένα μήλα με όλο το σιρόπι και τα σκορπίζουμε ομοιόμορφα. Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό , το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.