tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τις αυγοφέτες της μαμάς που αποτελούσαν για εμάς αγαπημένο γεύμα τις απολαμβάναμε συνήθως σε αλμυρή εκδοχή με τυράκι που τοποθετούσαμε στην επιφάνεια και που έλιωνε έτσι καυτές καθώς ήταν οι αυγοφέτες μόλις εβγαιναν από το τηγάνι ενώ τις συνόδευε και μία τραγανή φέτα μπέικον. Κάποια από αυτές την κρατούσαμε για το τέλος και την απολαμβάναμε με μέλι και κανέλα ή ζαχαρίτσα. Μετέπειτα μάθαμε για τα french toasts που σερβίρονται κυρίως με φρέσκα φρούτα , λιωμένο βουτράκι , μέλι , σιρόπι σφενδάμου , άχνη , κανέλα και ξηρούς καρπούς.

Το άρωμα τους , η διαδικασία παρασκευής τους και το τελικό αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητα και χαρίζουν γεύση στα πρωινά ενώ παράλληλα δίνουν την ευκαιρία για λίγη γιορτή , λίγο χρώμα και όμορφες στιγμές στo οικογενειακό τραπέζι.

aygofetes1

Υλικά:

Ο χειμώνας αρχίζει σιγά σιγά να μας κτυπάει την πόρτα και να αναζητάμε αυτές τις χουχουλιάρικες όμορφες βραδιές με τη ζεστή ατμόσφαιρα , τη ζεστή παρέα και το χειμωνιάτικο ποτό . Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό , για να είμαι ειλικρινής είναι το αγαπημένο μπράντυ μαζί με αποξηρμένα σύκα , αμύγδαλα και σοκολάτα bitter. To δεύτερο είναι το ζεστό , δυνατό κι αγαπημένο ρακόμελο. Χρειάζεται συστάσεις; δεν νομίζω καθώς τα λέει όλα με το όνομά του : ρακί + μέλι , ολόγλυκο , απολαυστικό και υπέροχο. Η σύνθεσή του είναι ευεργετική αφού περιέχει μέλι και αλκοόλη που σερβίρονται ζεστά και προστατεύουν από το κρυολόγημα ή ανακουφίζουν και καταπραύνουν φλεγμονές. Η μέθοδος της παρασκευής του απλή , ενώ οι δυνατότητες παραλλαγών ενδιαφέρουσες. Η ρακή μπορεί να αντικατασταθεί με τσίπουρο , ενώ το μέλι μπορεί να είναι διαφορετικών ποικιλιών ώστε να χαρίζει ιδιαίτερα αρώματα ή και να εμπλουτιστεί με μίγμα μπαχαρικών...

rakomelo1

Υλικά:

Όταν μιλάμε για βάφλες και αναζητάμε την ιστορία τους και την πατρίδα τους , το πρώτο που θα πέσει στην αντίληψή μας είναι οι περίφημες και ξακουστές βάφλες Βελγίου οι οποίες γίνονται με την προσθήκη μαγιάς κι είναι στρουμπουλές κι αφράτες ενώ αμέσως μετά , το μυαλό ταξιδέυει στην Αμερική οπου η βάφλες αποτελούν πρόταση πρωινού με ένα καλοσχηματισμένο βουνό από τραγανές , κυψελωτές γλυκές πλάκες , περιλουσμένες με σιροπι σοκολάτας , πραλίνες , σιρόπι σφενδάμου , φρούτα του δάσους , χρωματιστά ζαχαρωτά , ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Μια αξιόλογη πληροφορία είναι ότι το σχήμα της αρχικά επιδίωξε να απεικονίσει την κηρήθρα με τις χαρακτηριστικές τετράγωνες θήκες  όπου τρυπώνει το μέλι…

Για το τέλος άφησα την πιο αξιόλογη πληροφορία , ότι οι βάφλες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη Αρχαιά Ελλάδα όπου οι προγονοί μας ανακάλυψαν να ψήνουν γλυκά , επίπεδα ψωμιά χρησιμοποιώντας δυο πυρωμένες σιδερένιες πλάκες…

Περνώντας στο σήμερα , θα πω ότι οι βάφλες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα που κάποιοι το προτιμούν με απέριττο σερβίρισμα με λίγα φρούτα και λίγη άχνη ή μέλι  και κανέλα ενώ κάποιοι άλλοι λατρεύουν τη βάφλα σερβιρισμένη με μεγαλοπρέπεια και υπερβολή γεύσης και εμφάνισης.

Η επιλογή είναι θέμα προσωπικό και "περί ορέξεως λόγος ουδείς”

vafles1

Υλικά: (για 6 τετράγωνες βάφλες 10x10)

Η βάση αυτή αποτελεί λατρεμένη , κορυφαία ζαχαροπλαστική δημιουργία και η καταγωγή της είναι η Γαλλία! Είναι  βουτυρένια κι αέρινη κι αποτελεί το θεμέλιο για ένα σωρό γλυκές τάρτες. Η επιτυχία της εξαρτάται κατά πολύ από το γρήγορο και βιαστικό , σχεδόν απρόσεκτο ζύμωμα αλλά κι από τα παγωμένα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς το βιαστικό ζύμωμα κι αυτά ακριβώς τα παγωμένα υλικά είναι αυτά που θα εξασφλίσουν την μπισκοτένια υφή και τα τραγανά επίπεδα στο εσωτερικό της. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σωρό γλυκές νοστιμιές γεμίζοντάς την με κρέμες κάθε λογής…

pate sucree1

Υλικά για μια ταρτιέρα 24 εκ.

Subcategories

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

βασικες συνταγες

 
 

βασικες συνταγες