tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μηλόπιτα - τάρτα

Αυτό το γλύκισμα το επινόησα από τη μεγάλη μου αγάπη για τα καραμελωμένα μήλα με κανέλα σε συνδυασμό με μια άλλη μεγάλη αγάπη , την πάστα φλώρα.... Τα καραμελωμένα μήλα με κονιάκ , σταφίδες και μαύρη ζάχαρη είναι η αδυναμία μου. Σκέφτηκα λοιπόν να τα βάλω μέσα σε μια πίτα - τάρτα - πάστα φλώρα αντικαθιστώντας έτσι τη μαρμελάδα και πλατιάζοντας τις λωρίδες που τη σκεπάζουν για να καλύψω τα μήλα ώστε  να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και μετά το ψήσιμο….

tarta milopita1
Ας δούμε τη συνταγή αναλυτικά.


Υλικά για τη ζύμη:
450 - 500 γρ. φαρίνα κοκ.
220 γρ. βούτυρο σε θερ. δωματίου (ή μαργαρίνη)
150 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
2 κ.σ. κονιάκ
Υλικά για τη γέμιση :
4 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
160 γρ. καστανή ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 χούφτα σταφίδες ή cranberries
1 κ.γλ. (κοφτό)  κανέλα 

tarta milopita3tarta milopita4tarta milopita5tarta milopita6tarta milopita7tarta milopita8tarta milopita9tarta milopita10
Εκτέλεση :
-Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη καθώς θέλουμε να την αφήσουμε να ξεκουραστεί….
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε διαδοχικά τα αυγά . Στη συνέχεια ,  προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ.  Από 'δω και πέρα , συνεχίζουμε με το χέρι προσθέτοντας το αλεύρι . Ζυμώνουμε απαλά και με προσοχή  γιατί θέλουμε τη ζύμη μας αφράτη . Μπορεί να κολλάει λίγο στα χέρια αλλά τη δουλεύουμε πασπαλίζοντάς τη με λίγο από το αλεύρι (ίσως δεν πάρει και τα 500 γρ.) και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί ενώ  ετοιμάζουμε τα μήλα :
-Σε μεγάλο , αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα μήλα να βράσουν με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου  μέχρι να δούμε ότι τα υγρά έχουν απορροφηθεί εντελώς και έχει πάρει το μίγμα μας  καραμελένια μορφή . Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες να πάρουν κι αυτές μια τελευταία  βράση και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το υλικό να περιμένει.
-Σε αλευρωμένο πάγκο αδειάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα δύο. Τα  2/3 και το 1/3. Παίρνουμε το μεγάλο μέρος και το τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί (Νο 30-32) . Με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού αλλά και  να ανέβει λίγο στα τοιχώματα. (χρησιμοποιούμε λίγο αλευράκι αν χρειαστεί) Αδειάζουμε τότε τα καραμελωμένα μήλα και τα απλώνουμε πάνω από τη ζύμη ομοιόμορφα. Το 1/3 που έχουμε κρατήσει το χωρίζουμε σε 9 μικρά μπαλάλκια και φτιάχνουμε 9 κορδόνια  μ' αυτά  ( Ο πάγκος μας πρέπει να είναι ελαφρά αλευρωμένος ) Με τη βοήθεια του πλάστη και πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι πλατιάζουμε τα κορδόνια ώστε να σχηματιστούν λωρίδες . Με προσοχή τις τοποθετούμε πάνω από τα μήλα ,  πρώτα τις 5  και τις άλλες 4 σταυρωτά από πάνω . Κατεβάζουμε τότε τη ζύμη που έχουμε ανεβάσει στα τοιχώματα ώστε να σκεπαστούν οι άκρες των λωρίδων και να φαίνεται ομοιόμοφο το γλυκό μας .
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο  για 40 λεπτά . Μόλις η τάρτα μας έχει χρυσίσει τη βγάζουμε από το φούρνο και την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη! Περιμένουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε με τον καφέ μας …Είναι μοναδική!
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...