Kουλουράκια με πετιμέζι
- Hits: 8296
Αυτά τα κουλουράκια θαρρείς κι είναι φτιαγμένα για να συνοδεύουν τον ελληνικό καφέ, δε βρίσκω κάτι καλύτερο! Αξίζει τον κόπο να τα φτιάξει κανείς μόνο και μόνο για να 'χει να απολαμβάνει τον καφέ του. Άσε η μυρωδιά τους όταν ψήνονται...Μοσχοβολάει το σπίτι σα να είναι γιορτή , σαν κάτι απομεσήμερα στο σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό που έψηνε κουλουράκια και περίμενε τις φίλες της να σμίξουν και να τα "πουν". Είναι επίσης ιδανικά για το δεκατιανό , για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο , για τα ταξίδια και τις εκδρομές και φυσικά για τις περιόδους της νηστείας. Φιάξτε τα οπωσδήποτε!
Υλικά:
1 κούπα λάδι (ελαιόλαδο ή ελαφρύ ή μισό-μισό)
1 κούπα πετιμέζι
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα διαλυμένη μέσα σε...
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.σ. ανάμικτα μπαχαρικά (κανέλα , γαρύφαλλο , μοσχοκάρυδο…)
700-800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ενώνουμε το πετιμέζι , το λάδι , τη ζάχαρη , τα μπαχαρικά και το ούζο με τη σόδα.
Τα χτυπάμε για λίγη ώρα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι . Όταν η ζύμη είναι εύπλαστη , μαλακή , αλλά όχι σφιχτή (να κολλάει λίγο στα χέρια) είναι έτοιμη, οπότε τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί. Πλάθουμε τότε κουλουράκια με ελαφρώς λαδωμένα χέρια)και τ' αραδιάζουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. . Πασπαλίζουμε τα κουλουράκια μας με σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο , προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο , για 40 λεπτά περίπου.
Σημειώσεις:
-Αν το πετιμέζι είναι πολύ πηχτό , γεμίζουμε το ποτήρι κατά τα 3/4 και συμπληρώνουμε αραιώνοντάς το με νερό
-Aυτά τα κουλουράκια τα ανακάλυψα στο argiro.gr και είναι από τα αγαπημένα μου…
-Πετιμέζι βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ , στο ράφι με τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα γλυκαντικά αλλά και σε μαγαζιά με είδη διατροφής ή με παραδοσιακά προϊόντα.
Καλή επιτυχία!