tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Ό,τι είναι να κάνεις , κάνε το με αγάπη και θα πετύχει , στο υπόσχομαι. Αν αυτό ισχύει γενικά, πόσο μάλλον ισχύει για τη συγκεκριμένη συνταγή και για τα συγκεκριμένα κουλούρια, τα παραδοσιακά κι αγαπημένα που όλοι τα λατρεύουμε και που μας συνδέουν μαζί τους μνήμες. Βάλε λοιπόν τα υλικά στο μπωλ , ρίξε τα μυρωδικά , κι άσε τα αρώματα να σε ταξιδέψουν. Όταν δε, αρχίσουν να ψήνονται τα πρώτα , εκεί είναι που θα σε συνεπάρει η στιγμή…Είναι αυτό που λέμε “η γοητεία της παράδοσης και της απλότητας” Στο σημείο αυτό επίσης θα ήθελα να κάνω “ενός λεπτού σιγή” για όλες τις ποσότητες ζύμης που έχω καταβροχθίσει ωμή στη ζωή μου, από παιδί μέχρι και σήμερα. Παραδέξου κι εσύ έχεις δοκιμάσει και ξέρεις πως είναι πεντανόστιμη!

moystokoyloyra1

Υλικά:

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα πετιμέζι

1/2 κούπα ζάχαρη

2 κ.σ κακάο

2 κ.σ. κονιάκ

1 κ.γλ. σόδα

1 1/2 κ.σ. κανέλα

2 “τσιμπιές” γαρύφαλλο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Αλεύρι όσο πάρει , περίπου 700-800 γρ.

(Δες τις σημειώσεις στο τέλος)

moystokoyloyra2moystokoyloyra3moystokoyloyra4moystokoyloyra5moystokoyloyra6moystokoyloyra7moystokoyloyra8moystokoyloyra9moystokoyloyra10moystokoyloyra11moystokoyloyra12moystokoyloyra13moystokoyloyra14moystokoyloyra15moystokoyloyra16moystokoyloyra17moystokoyloyra18moystokoyloyra19moystokoyloyra20moystokoyloyra21

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χυμό , το λάδι , το κονιάκ, το πετιμέζι και τη ζάχαρη κι ανακτεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τότε το κακάο , το ξύσμα , τα μπαχαρικά και τη σόδα και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η σόδα. Σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι , στην αρχή ανακατεύοντας με το σύρμα αλλά στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι. Φροντίζουμε να μη ρίξουμε πολύ αλεύρι γιατί τα κουλούρια θα γίνουν σφιχτά κι άνοστα. Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Την αφήνουμε τότε να ξεκουραστεί  (καλύτερα στο ψυγείο) σκεπασμένη με μεμβράνη για μισή με μία ώρα και τότε παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη με λαδωμένα χέρια και πλάθουμε κορδόνια τα οποία στρίβουμε και σχηματίζουμε σαλιγκαράκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 15 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσουν , κλείνουμε σε βάζο και σερβίρουμε.

Σημ. : Οι αναλογίες των υλικών σε αυτή τη συνταγή εξαρτώνται από το πετιμέζι που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν το πετιμέζι είναι πολύ καλά δεμένο άρα πιο συμπαγές , λογικά θα είναι και πιο γλυκό οπότε μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της  ζάχαρης που αναφέρω. Παράλληλα αν είναι πολύ συμπυκνωμένο , θα χρειαστεί σίγουρα λιγότερο αλεύρι , γι΄αυτο κι απέφυγα να δώσω ακριβή αναλογία. Το δικό μου ήταν αρκετά αραιό αυτή τη φορά και πήρε πάνω από 800 γρ. αλεύρι ενώ σε άλλες περιπτώσεις με πυκνό πετιμέζι μπορεί να  χρειαστεί ακόμα και 680 γρ. Οπότε ελέγχουμε με προσοχή , προσθέτοντας το αλεύρι σιγά σιγά.

Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουσάμι και να πασπαλίσουμε τα κουλούρια μας στο πλάσιμο.

Τέλος αν θέλουμε τα κουλούρια μας μαλακά , τα ψήνουμε λιγότερο και δεν τα πειράζουμε μέχρι να κρυώσουν ελαφρά για να μην διαλυθούν. Αν όμως τα θέλουμε πιο τραγανά , ψήνουμε λίγα λεπτά περισσότερο.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...