Μπισκότα βανίλιας-βουτύρου
- Hits: 488
Αυτά τα μικρά χαριτωμένα μπισκότα προέκυψαν καταλάθος καθώς έφτιαχνα αστεράκια με λίγη ζύμη που περίσεψε από μια γλυκιά τάρτα για τα Χριστούγεννα. Αυτά λοιπόν ήταν που έκλεψαν την παράσταση και ξετρέλαναν μικρούς και μεγάλους. Την επόμενη φορά , υποσχέθηκα πως δε θα φτιάξω μόνο λίγα με την περισσευούμενη ζύμη μα θα φτιάξω μια ολόκληρη δόση ώστε να τα ευχαριστηθούμε και τα απολαύσουμε με το παραπάνω. Σκέτα , με ζάχαρη άχνη ή με λίγη μαρμελάδα ή με πραλίνα φουντουκιού , μονά ή διπλά σαν γεμιστά , όπως κι αν τα φτιάξουμε , αξίζουν πραγματικά πολύ.
Υλικά:
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γλ. μπέικιν
130 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγού
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
1 αυγό για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και συνεχίζουμε με τους κρόκους έναν-έναν , τη βανίλια και το κονιάκ. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα και συνεχίζουμε αναμιγνύοντας απαλά μέχρι να γίνει η ζύμη ομαλή . Θα είναι σαν σφιχτή ζύμη του κέικ και θα κολλάει αλλά αυτό δε μας προβληματίζει. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο να σφίξει.
Αλευρώνουνε τότε την επιφάνεια εργασίας μας , χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ώστε να μπορούμε να την δουλεύουμε πιο εύκολα , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου. Με το κουπ πατ κόβουμε μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό χτυπημένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 15 λεπτά περίπου , περιμένουμε να κρυώσουν , πασπαλίζουμε με άχνη ή τα γεμίζουμε κατά βούληση δύο-δύο και σερβίρουμε.
Σημ. : Τα μπισκοτάκια αυτά μπορούμε να τα φτιάχνουμε όλο το χρόνο μεταβάλλοντας το σχέδιό τους κατά περίπτωση.
Καλή επιτυχία.