Κέικ μαρμπρέ , πιο κλασικό δε γίνεται!
- Hits: 9400
Συνηθίζω να κάνω αναφορές στα παιδικά μου χρόνια και μ' αρέσει…εξάλλου η φάση αυτή της ζωής με τις εμπειρίες , τα βιώματα και τις εικόνες της είναι που μας σημαδεύει και μας ακολουθεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας…Ποιός δε θυμάται τη μητέρα να φτιάχνει αυτό το κέικ , ποιός δεν έτργωγε πρώτα το γύρω-γύρω για να μείνει στο τέλος η μπουκιά με το κακάο και ποιός δεν περίμενε να τελειώσει η διαδικασία για να "γλείψει" τα τοιχώματα του μπωλ; μη μου πείτε πως μόνο στο δικό μου σπίτι γίνονταν έτσι τα πράγματα… συνεχίζοντας την παράδοση , φτιάχνουμε αυτό το θαυμάσιο , κλασικό κέικ….και το απολαμβάνουμε σα να είναι η πρώτη φορά που το γευόμαστε…
Υλικά:
500 γρ. κοκ. φαρίνα
250 γρ. μαργαρίνη
450 γρ. ζάχαρη
4-5 αυγά
3 βανίλιες
1 κεσεδάκι γιούρτι + 120ml χλιαρό γάλα
3 κ.σ. κακάο (κοφτές)+3 κ.σ. γάλα για αραίωμα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ , σε δυνατή ταχύτητα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες και χαμηλώνουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή σκάλα. Προσθέτουμε τότε εναλλάξ το γιαούρτι με το γάλα και το αλέυρι μέχρι να πετύχουμε μια ομοιόμορφη , παχιά αλλά ρευστή ζύμη. Ξεχωρίζουμε τότε το 1/3 απ' αυτή σε μπωλ και προσθέτουμε εκεί το κακάο και το λίγο γάλα . Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι . Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι ακόμα σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα!
Ρίχνουμε στη συνέχεια τη λευκή ζύμη σε καλά βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και προσθέτουμε αυτή με το κακάο σχηματίζοντας έναν κύκλο στο κέντρο της φόρμας , ανάμεσα στη λευκή ζύμη , όσο πιο σταθερά και ομοιόμορφα μπορούμε. Καθώς θα ψήνεται το κέικ , θα φουσκώσει και θα "κλείσει" στο κέντρο του το μέρος με το κακάο ώστε να σχηματιστεί το περίφημο σχέδιο…
Ψήνουμε σε μέτριο (180ο) , προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα!!!
Καλή επιτυχία!