Μηλόπιτα "όνειρο" με αφράτη ζύμη
- Hits: 11633
Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν ξέρω…δε χορταίνω…θέλω να δοκιμάζω καινούριες και πιο καινούριες και πρωτότυπες και κλασικές και της φιλενάδας και της θείας και της γειτόνισσας…Η κάθε μια έχει κάτι καινούριο που με ενθουσιάζει , η μια θυμίζει πάστα φλώρα , η άλλη αφράτο κέικ με αρώματα ή τρίτη θυμίζει πίτα , όλες όμως έχουν μια και μοναδική βάση : το αγαπημένο μήλο κατά πλειοψηφία συνδυασμένο με την αρωματική κανέλα . Η σημερινή μηλόπιτα έχει μια αφράτη βάση , στη μέση τα μήλα με τη ζάχαρη καραμελώνουν και ποτίζουν αυτή τη βάση ενώ την επιφάνεια καλύπτουν παιχνιδιάρικες μπαλίτσες από τη ζύμη μας…Η μηλόπιτα αυτή είναι θαύμα :
Για τη γέμιση :
4-5 μήλα (ανάλογα με το μέγεθος)
200 γρ, ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
Για τη ζύμη :
3 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν (20 γρ. ή 2 κ.σ.)
Άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού . Τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα . Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
-Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε δυνατά τα αυγά με το ηλιέλειο και τη ζάχαρη μέχρι να πετύχουμε ένα αφράτο , κρεμώδες μίγμα . Αδειάζουμε το υγρό αυτό μίγμα μέσα στο μπωλ με το κοσκινισμένο αλεύρι και το ζυμώνουμε αφού αλλάξουμε τους “δάρτες” και βάλουμε στο μίξερ τους “γάντζους” του ζυμώματος . Η ζύμη κολλάει ελαφρά .
-Παίρνουμε τότε ένα ταψί 28εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα . Αδειάζουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (επειδή κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να τη δουλέψουμε) . Πάνω της αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι . Η γέμιση θα έχει κάποια υγρά στο μεταξύ , δεν τα πετάμε αλλά τα προσθέτουμε κι αυτά!
Τέλος φτιάχνουμε πρόχειρα κορδονάκια με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια και τα κόβουμε σε μικρά μπαλάκια με το ψαλίδι της κουζίνας . Τα αλευρώνουμε πολύ ελαφρά για να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια όλης της πίτας…
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα για 50 λεπτά περίπου…Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού .
Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει , ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε σχάρα , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε εκεί για λίγη ώρα .
Αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα , πασπαλίζουμε μέ άχνη και κανέλα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία !