tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πορτοκαλόπιτα!

Δεν υπάρχει  site  ή blog που να ασχολείται με  τη μαγειρική τέχνη και να μη φιλοξενεί στις σελίδες του την περιβόητη και δημοφιλέστατη συνταγή της πορτοκαλόπιτας . Το ξέρω ότι λίγο πολύ , με κάποιες παραλλαγές όλοι κατέχουν τον τρόπο παρασκευής τους αλλά  θέλω να συμπεριλάβω τη συνταγή αυτή  στα περιεγχόμενά μου, οπωσδήποτε γιατί πρόκειται πια για μια κλασική, παραδοσιακή συνταγή , αυτό που λέμε alltime classic. Είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα , πολύ νόστιμο , πολύ αφράτο , πολύ αρωματικό και απολαυστικό. Το μόνο που πρόσθεσα , σα μια προσωπική πινελιά είναι το σιρόπι σοκολάτας στο σερβίρισμα αφού ο συνδυασμός πορτοκάλι-σοκολάτα είναι τουλάχιστον εκρηκτικός….

Δείτε το:

portokalopita

Υλικά :

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κούπα ηλιέλαιο

230 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (ή 2 κ.σ. , ή 20 γρ. )

2 βανίλιες

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)

Για το σιρόπι :

2 κούπες νερό 

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

2 κούπες  ζάχαρη

Ξύσμα ή φέτες από 1 πορτοκάλι

1 στικ κανέλας

Σιρόπι σοκολάτας ή κανέλα για το σερβίρισμα.

 

zamponotyropita soyfle4portokalopita3portokalopita4portokalopita5portokalopita6portokalopita7portokalopita8melomakarona aretis2portokalopita9portokalopita1

Εκτέλεση :

- Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το ηλιέλαιο , τη ζάχαρη  , το ξύσμα και  τις βανίλιες . Τα ανακατεύουμε με σύρμα πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν και το ενσωματώνουμε κι αυτό. 

Πάνω σε βάση κοπής τοποθετούμε τα φύλλα έτσι όπως είναι τυλιγμένα από τη συσκευασία και τα κόβουμε με το μαχαίρι ανα δύο εκατοστά . Αφού τα κόψουμε , τα ξεμονεύουμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστούν πολλές κορδέλλες ρίχνουμε μια χούφτα από αυτές  στο μίγμα που έχουμε ετοιμάσει  ανακατεύοντας να νωτιστούν καλά . Επαναλαμβάνουμε την ιδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια φύλλου και να έχουν μοιραστεί ομοιόμορφα μέσα στο μίγμα. Μεταφέρουμε το μίγμα τότε σε λαδωμένο παραλληλόγραμμο ταψί 25x35 ή σε στρογγυλό Νο 35 και ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 30-40 λεπτά αφού έχουμε σιγουρευτεί ότι η πορτοκαλόπιτά μας είναι ροδοψημένη. Βγάζουμε το γλυκό απ' το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει . 

 -Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για 12 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά . Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο , περιλούζουμε το πλέον κρύο γλυκό και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει τελείως. 

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγο παγωτό, με σιρόπι σοκολάτας ή πασπαλισμένο με κανέλα ή ακόμα και σκέτο . 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...