Μηλόπιτα "ανάποδη"
- Hits: 10475
Σ' αυτό το γλυκό θα μπορούσα να έχω δώσει τον τίτλο "η μηλόπιτα της κ. Ρίας" γιατί έμαθα να την φτιάχνω από παιδί , από μια φίλη της μητέρας μου , την κ. Ρία. Όταν την είχα πρωτοδοκιμάσει , είχα ξετρελλαθεί από το πόσο γευστική και αφράτη ήταν! Για χρόνια αποτελούσε το απόλυτο , παραδοσιακό γλύκισμα που κυριαρχούσε στην οικογένειά μας και δεν ησύχαζα αν δεν άδειαζα ΟΛΗ την πιατέλα… Σήμερα λοιπόν , την φτιάχνω νόστιμη , αρωματική , χειμωνιάτικη και σας την προσφέρω με πολύ καμάρι και πολλή χαρά και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι την γνωρίζετε ήδη και την προτιιμάτε αλλά και όσοι δεν την γνωρίζετε θα την λατρέψετε…
Δείτε τη :
150 γρ. κοκ. φαρίνα
180 γρ. ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
110 ml. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου)
4 μεγάλα αυγά χωρισμένα
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ κανέλα (κοφτό)
5 μέτρια μήλα
80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 χούφτα σταφίδες (έβαλα και λίγα κράνμπερις)
1 κ. γλ. κανέλα (για τα μήλα)
60 γρ. βούτυρο (για τα μήλα)
100 γρ. ζάχαρη καστανή (για τα μήλα)
Λίγο καβουρδισμένο σουσάμι, τριμμένο καρύδι και επιπλέον κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση :
-Πλένουμε , καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές νιφάδες με τον τρίφτη από τη μεριά των λεπίδων. Τα τοποθετούμε σε λεκανάκι και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη , τα καρύδια , τις σταφίδες και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τα μήλα που ετοιμάσαμε σε φόρμα ή ταψάκι 22εκ. και στρώνουμε καλά την επιφάνεια. Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη (60 γρ. ) μέχρι να λιώσει και ραντίζουμε ομοιόμορφα με αυτή τα μήλα. Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη..
-Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
-Σε άλλο μπωλ χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Συνεχίζουμε με την κανέλα και το γάλα. Χαμηλώνουμε ταχύτητα (έτσι κι αλλιώς γιατί πιτσιλάει αρκετά) και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Εδώ σταματάμε το μίξερ.
Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις και την ενσωματώνουμε απαλά , με κυκλικές κινήσεις με τη βοήθεια σπάτουλας. Αδειάζουμε πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στις αντιστάσεις , στην τελευταία σχάρα για 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με λάμα μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό , το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγη ώρα να σταθεί και να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε τότε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι , λίγη ακόμα κανέλα και λίγο ακόμα τριμμένο καρύδι…
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!