tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τιραμισού λεμόνι (ακαταμάχητο)

Τιραμισού λεμόνι! Μα γίνεται; Αφού όλοι γνωρίζουμε το γλυκό αυτό με τα σαβαγιάρ ,  τη χαρακτηριστική “τυρένια” κρέμα και το ποτό Tia Maria να χαρίζει απλόχερα το άρωμα του καφέ σε κάθε μπουκιά…Εεε λοιπόν να που γίνεται: η τυρένια κρέμα παραμένει και μάλιστα εμπλουτίζεται με πλούσια lemon curd και το ποτό που θα αρωματίσει τα σαβαγιάρ θα είναι το λατρεμένο λιμοντσέλο…Γιατί είναι κι αυτοί που αγαπούν με πάθος το λεμόνι και είναι πάρα πολλοί…Αφιερωμένο λοιπόν με πολλή αγάπη σε όλους…

tiramisu lemoni1

Υλικά:

400 γρ. σαβαγιάρ

1 δόση lemon curd

400 γρ. κρέμα τυρί

200 γρ. κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά που την έχουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες

200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη για την κρέμα γάλακτος

1/2 κούπα άχνη για το τυρί 

2 φύλλα ζελατίνης

Για το σιρόπι:

2 κούπες χλιαρό γάλα

75 ml λικέρ λιμοντσέλο

tiramisu lemoni2tiramisu lemoni3tiramisu lemoni4tiramisu lemoni5tiramisu lemoni6tiramisu lemoni7tiramisu lemoni8tiramisu lemoni9tiramisu lemoni10tiramisu lemoni11tiramisu lemoni12tiramisu lemoni13tiramisu lemoni14tiramisu lemoni15tiramisu lemoni16tiramisu lemoni17tiramisu lemoni18tiramisu lemoni21tiramisu lemoni19tiramisu lemoni

Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε πρώτα την lemon curd σύμφωνα με τη βασική συνταγή ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα. 

-Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τις 2 κ.σ. άχνη στο μίξερ χειρός μέχρι να πήξει και να έχουμε μια παχιά σαντιγύ. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε.

-Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπαιν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει λίγο. Δε συστήνω φούρνο μικροκυμάτων για τη λευκή κουβερτούρα όπως κάνω συνήθως με τη κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας γιατί δεν είναι τόσο ανθεκτική σε μεγάλες θερμοκρασίες και μπορεί να καεί και να αλλοιωθεί η σύστασή της. 

-Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης και αφού τα στίψουμε με τα χέρια μας τα διαλύουμε σε 3 κ.σ. βραστό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

-Ρίχνουμε το τυρί και τη μισή κούπα άχνη σε ένα μπωλ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια  τη λιωμένη λευκή σοκολάτα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ΤΗ ΜΙΣΗ δόση  lemon curd (την υπόλοιπη θα τη χρησιμοποιήσουμε στο στρώσιμο του γλυκού).

Τέλος προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε για λίγο μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή , αφράτη , πλούσια κρέμα. 

-Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας απλά το χλιαρό γάλα με το λικέρ λιμοντσέλο.

-Στήνουμε τότε το γλυκό:

Βουτάμε το κάθε σαβαγιάρ για λίγα δευτερόλεπτα στο σιρόπι και αφού το κρατήσουμε για λίγο στον αέρα ώστε να στραγγίσει  όσο από το σιρόπι  περισσεύει το τοποθετουμε σε  ένα γυάλινο σκεύος 20x30 . Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Αδειάζουμε πάνω από τα σαβαγιάρ τη μισή κρέμα τυριού και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε κάμποσες κουταλιές από τη lemon curd που έχουμε φυλάξει και την απλώνουμε από πάνω με την ανάποδη του κουταλιού. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με μια δεύτερη στρώση σαβαγιάρ , την υπόλοιπη κρέμα τυριού και τέλος με την υπόλοιπη lemon curd. Με την άκρη της σπάτουλας κάνουμε σχεδιασμούς και ομορφαίνουμε την επιφάνεια.

Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Είναι εξαιρετικό…

Καλή απόλαυση!

Συνταγή για lemon curd θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...