Καρυδόπιτα κλασική
- Hits: 4158
Η καρυδόπιτα για μένα είναι το κορυφαίο , κλασικό , παραδοσιακό και πλέον “αρχοντικό” γλυκό…μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα της παλιάς σερβάντας και πάνω να δεσπόζει μια πληθωρική πιατέλα με τετράγωνα , σιροπιασμένα , αρωματικά κομμάτια καρυδόπιτας…Πιο σύγχρονη εκδοχή βέβαια θέλει την καρυδόπιτα σερβιρισμένη με μια μπάλα παγωτό και λίγο σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας...Όταν ήμουν μικρή δε θυμάμαι να τρελαινόμουν και πολύ γι’ αυτό το γλυκό και όταν μάλιστα πηγαίναμε σε μια γιορτή και μας κερνούσαν καρυδόπιτα έλεγα μέσα μου : “πάλι αυτή;” Με τον καιρό όμως κατάλαβα πως μερικά πράγματα έχουν αξία ανεκτίμητη κι είναι διαχρονικά!
8 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
200 γρ. χοντροτριμμένο καρύδι
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.σ. μπέικιν
50 ml κονιάκ
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
700 ml. ζάχαρη
3-4 φέτες λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση :
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε στο μίξερ τ’ ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα . Χτυπάμε με το μίξερ σε άλλο μπωλ ανάδευσης τους κρόκους με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα μέχρι να πάρουν τη μορφής μιας αφράτης , βελούδινης κρέμας. Εδώ σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι , τα μπαχαρικά , το μπέικιν , τα καρύδια και το κονιάκ . Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά . Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα λίγη-λίγη και κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω την ενσωματώνουμε απαλά στο μίγμα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο , αλουμίνιο στρογγυλό ταψί Νο 34 ή παραλληλόγραμμο 25x35 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Όση ώρα ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε για 12-14 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις φέτες λεμονιού και την κανέλα.
Τέλος σιροπιάζουμε το γλυκό: Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει ελαφρά . Δε θέλουμε το γλυκό καυτό αλλά ζεστό. Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά με μια κουτάλα το σιρόπι (ούτε αυτό το θέλουμε καυτό) μοιράζοντάς το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Περιμένουμε να το απορροφήσει εντελώς , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Σημ. : -Τις επόμενες μέρες είναι σαφώς καλύτερο το γλυκό αφού έχει “φουσκώσει” το σιμιγδάλι και είναι πολύ αφράτο και σπυρωτό.
-Στη φωτογραφία όπως φαίνεται είναι πιο λεπτά και μικρά τα κομμάτια αφού έψησα το γλυκό σε πιο μεγάλο ταψί ώστε να απλώσει , το έκοψα σε μικρά τετράγωνα , τα τοποθέτησα σε χαρτάκια σερβιρίσματος , τα γαρνίρισα και τα έκανα μικρά “κεράσματα" για γάμο.
-Οι διαστάσεις των ταψιών που έδωσα πιο πάνω είναι για κλασικά κομμάτια.
Καλή επιτυχία!