tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τούρτα δίχρωμη με μους λευκής σοκολάτας

 Μου αρέσουν οι λιτές , απλές και απέριττες γεύσεις. Μου αρέσουν οι απλοϊκοί συνδυασμοί υλικών και χρωμάτων που χωρίς πολλά “λόγια” απογειώνουν τις αισθήσεις. Γι’ αυτό αγαπώ αυτή την τούρτα. Ένα απλό παντεσπάνι κακάο , σιροπιασμένο με το παραδοσιακό σιρόπι αρωματισμένο με μπράντυ , όπως παλιά , και μια απλή μους λευκής σοκολάτας σε μια αφοπλισικά απλή και γοητευτική εναλλαγή που ετοιμάζεται με λίγο μόνο υλικά. Αυτή είναι η τούρτα που σκαρφίστηκα κάποια στιγμή , παίρνοντας αφορμή από την πρόταση της αγαπημένης φίλης , παλιάς συμμαθήτριας και ξαδέλφης , μια τούρτα που αφοπλίζει με την ομορφιά της , τη βελούδινη υφή της  και την αέρινη γεύση της….

toyrta leykh moys1

Υλικά :

Για το παντεσπάνι:

100 γρ. φαρίνα κοκ.

20 γρ. κακάο

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

4 αυγά

2 βανίλιες

190 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι:

1 φλ. τσ. νερό

50 ml κονιάκ

1 φλ.τσ. ζάχαρη

Για τη μους λευκής σοκολάτας:

2 κουτιά φυτική σαντιγύ (τύπου morfat)

400 γρ. λευκή κουβερτούρα

2 φύλλα ζελατίνης

toyrta leykh moys2toyrta leykh moys3toyrta leykh moys4toyrta leykh moys5toyrta leykh moys6toyrta leykh moys7toyrta leykh moys8toyrta leykh moys9toyrta leykh moys10toyrta leykh moys11toyrta leykh moys12toyrta leykh moys13toyrta leykh moys14toyrta leykh moys15toyrta leykh moys16toyrta leykh moys17toyrta leykh moys18toyrta leykh moys19toyrta leykh moys20toyrta leykh moys21

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι μαζί στον κάδο του μίξερ για λίγα λεπτά , μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές , παχύρρευστο μίγμα. Το αδειάζουμε σε στρογγυλή φόρμα 26 εκ.που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για 25 λεπτά (καλό είναι να κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού). Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο περιμένουμε να κρυώσει λίγο , περίπου 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε με προσοχή , τοποθετώντας το πάνω σε μια σχάρα για να στεγνώσει καλά. Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το σιρόπι , βράζοντας τα υλικά για 3-4 λεπτά. Τέλος ετοιμάζουμε τη μους λευκής σοκολάτας:

Βάζουμε τη φυτική σαντιγύ σε μια μέτρια κατσαρόλα , στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς. Μόλις πάρει μία μόνο βράση , αποσύρουμε αμέσως και ρίχνουμε μέσα στην υγρή κρέμα τη λευκή κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Περιμένουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά και το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε το μίγμα δυνατά για αρκετή ώρα. (10 λεπτά τουλάχιστον). Όσο πιο πολύ το χτυπάμε , τόσο πιο πολύ θα πήζει και θα αφρατεύει. Παράλληλα μουλιάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης . Τα στίβουμε καλά και τα διαλύουμε σε 2 κ.σ. βραστό νερό.  Όταν έχει μετατραπεί το μίγμα που χτυπάμε στο μίξερ σε μια βελούδινη παχύρρευστη κρέμα , προσθέτουμε σιγά-σιγά τη διαλυμένη ζελατίνη. Χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα και η κρέμα-μους είναι έτοιμη. 

Στήνουμε τότε την τούρτα: Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε δύο δίσκους με ένα πριονωτό μαχαίρι. Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα μας και τον σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τσέρκι σε αυτή τη φάση γιατί η μους δεν έχει παγώσει ακόμα καλά. Φυλάμε μια γενναία ποσότητα από τη μους για τη διακόσμιση (η ποσότητα είναι υπεραρκετή) και την τοποθετούμε στο κορνέ ζαχαροπλαστικής.  Αδειάζουμε τότε από πάνω μπόλικη από τη μους και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το παντεσπάνι. Συνεχίζουμε με το δεύτερο δίσκο , τον σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μους. Σε αυτή τη φάση την παγώνουμε για λίγο (20 λεπτά είναι αρκετά) και μετά αφαιρούμε το τσέρκι με προσοχή. Γαρνίρουμε κάνοντας ροζέτες με το κορνέ και πασπαλίζουμε με διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής ή με χρωματιστή τρούφα ή με μπόλικο καβουρδισμένο , ψιλοκομμένο αμύγδαλο.

Καλή επιτυχία!

Παγώνα , σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα ;)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...