tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης, λάδι και πορτοκάλι!(σαν της γιαγιάς)

Αυτό το κέικ  έχει όλα τα καλά:Κατ'αρχήν έχει το αλεύρι ολικής άλεσης που  είναι γνωστό για την ευεργετική του δράση στον οργανισμό , έχει το λάδι , έχει το χυμό πορτοκαλιού. Τι καλύτερο λοιπόν για το κολατσιό μας ή για την ώρα του καφέ , του τσαγιού ή την ώρα της υπογλυκαιμίας . Δίνει απίστευτη ενέργεια στον οργανισμό με τον καλύτερο τρόπο . Η κατασκευή του είναι απλή και ξεφεύγει λίγο από την κλασική εκτέλεση του κέικ αλλά είναι πανεύκολο και ευχάριστο αφού συμμετέχει και το χεράκι λίγο. Όσο για την υφή του, ίσως τρίβει λίγο παραπάνω απ'το κανονικό λόγω του λαδιού . . . αλλά είναι πεντανόστιμο , αγνό και υπέροχο!

Δείτε το :

keik portokali ladi2

Υλικά:


250 ml λάδι (ελαιόλαδο ή ελαφρύ ή μισό-μισό)
250 γρ. καστανή ζάχαρη
330γρ φαρίνα  ολικής άλεσης
200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. μπέικιν
4 μεγάλα αυγά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια 

100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας

keik portokali ladi3keik portokali ladi4keik portokali ladi5keik portokali ladi6keik portokali ladi1keik portokali ladi7

Εκτέλεση:
Πρώτα-πρώτα χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα ώστε να αφατέψουν. Εδώ σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι  το οποίο ανακατεύουμε με το χέρι, το μπέικιν και το ξύσμα.
Τέλος , συνεχίζοντας το ζύμωμα με το χέρι , προσθέτουμε το λάδι και το χυμό….μέχρι να πετύχουμε ένα λείο και ομοιόμορφο μίγμα!
Λαδώνουμε το πλάγια μιας μακρόστενης  φόρμας  για κέικ και στρώνουμε λαδόκολλα στο κάτω μέρος. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του τις σταγόνες κουβερτούρας , αν και δε θα μείνουν εκεί αλλά θα βυθιστούν, κανένας όμως δε θα παραπονεθεί γι' αυτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 50 λεπτά με μία ώρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Όταν βγει από το φούρνο , το αφήνουμε  για 10 λεπτά  να σταθεί , αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και περιμένουμε για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει…Με προσοχή το τοποθετούμε  στην πιατέλα . Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .

Σημ. : μια εναλλακτική πρόταση για τις σταγόνες σοκολάτας είναι να μην τις προσθέσουμε μέσα στο μίγμα αλλά αμέσως μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο να τις σκορπίσουμε στην επιφάνεια του κέικ ώστε να λιώσουν με τη θερμοκρασία και να χαρίσουν στο κέικ μια πολύ δελεαστική όψη!

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...